FOTO: Otvoren Inkluzivni centar škole "Milan Petrović"

U Novom Sadu počeo je sa radom Inkluzivno kreativni centar namenjen kvalitetnijem obrazovanju, profesionalnoj rehabilitaciji i radnom osposobljavanju osoba sa smetnjama u razvoju.
U Novom Sadu počeo je sa radom Inkluzivno kreativni centar namenjen kvalitetnijem obrazovanju, profesionalnoj rehabilitaciji i radnom osposobljavanju osoba sa smetnjama u razvoju.

Novi objekat, u sklopu Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", predstavlja prvi takav centar sa internatom u Srbiji prilagođen licima sa različitim vidovima invaliditeta, ali će, prema rečima direktorke Slavice Marković, biti dostupan i drugim korisnicima. Kako kaže, svi će moći da koriste specijalizovane prostore, specijalizovanu opremu i stručnjake za koje ova ustanova predstavlja ogroman resurs.

Obilazeći prostorije Inkluzivnog centra predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je napomenuo da su prilikom izgradnje i opremanja objekta korišćeni najviši evropski standardi, koji će se primenjivati i u edukativnim i rehabilitacionim programima. Pajtić je dodao da će Centar omogućiti deci da se osposobe da privređuju nakon završetka školovanja i da žive dostojanstveno. On je pozvao poslodavce da se odreknu predrasuda i da, poštujući zakonsku obavezu, ovu decu posle obuke angažuju i zaposle.

Programe centra trenutno pohađa 900 učenika i korisnika, kojima su na raspolaganju učionice, radionice sa 18 zanatskih zanimanja, sportski teren i sala, dom za smeštaj 40 učenika, kao i  rehabilitacioni centar. Škola ima i multifunkcionalnu salu za edukacije, projekcije, priredbe, odnosno pozorišnu scenu sa mogućnošću simultanog prevođenja.

Investitor objekta je Grad Novi Sad koji je finansirao izgradnju sa više od 450 miliona dinara i obezbedio dodatnih 23 miliona za finalno opremanje specijalizovanih kabineta. Podršku u opremanju pružila je i Vlada Vojvodine preko svojih sekretarijata, Narodna kancelarija predsednika Republike i Austrijska razvojna agencija. (D.B)

  • bns

    07.09.2011 08:28
    Mene nekako duša zaboli kada god vidim dečicu i odrasle ljude koji pate od Daunovog sindroma ili sličnih poremećaja. Odrasla sam sa blago retardiranom osobom i posebno sam osetljiva na ljude slične njemu. Kako je urađena nova reforma po kojoj će deca sa posebnim potrebama ići u razred sa ostalom decom koja nemaju specifične potrebe, pričala sam sa defektologom koja mi je tvrdila da je to sa aspekta struke apsurdno i nije dobro. Utoliko je značajnije da ŠOSO "Milan Petrović" dobije bolje uslove za rad sa decom, da se ovakve institucije sačuvaju pred naletom evropskih besmislenih uslova od kojih je jedan i inkluzija dece sa posebnim potrebama. Ljudi sa posebnim potrebama zaista zahtevaju stručne i osposobljene ljude da sa njima rade, a to znam iz ličnog iskustva. Učitelji, bez obzira na dobru volju, jednostavno nemaju to znanje i vreme da pored ostalih đaka u inkluzivnim odeljenjima obraćaju naročitu pažnju na dečicu koja su malo drugačija, a jednako draga i jednako ljudi. A što se tiče Pajtića i bulumente reportera koji mu podižu ego - ne znam šta bih rekla - i iz aviona se vidi da je škola nezavršena. Slian slučaj kao i most kod Ade koji je on u decembru 2010. pompezno otvorio, a most je inspekcija pre neki dan zatvorila, jer nema izgrađene prilazne puteve. Al' važno je slikanje "ponovo radi bioskop"!
  • 06.09.2011 22:19
    @Hvalim Te Bože!
    Slažem se sa vama ljudi. Lepa vest i izuzetno mi je drago da ova deca dobijaju takav objekat koji će im sigurno umnogome pomoći. Od kad je počelo da se radi na tome komentarisao sam kako je to sjajno, tako da, ko šiša ove štakore, bitno je da su deca dobila ovakav centar.
  • Јован Ј.

    06.09.2011 21:27
    Ови се само сликају ! е
    нова канта ајмоооо
    е сад нова клипа ајмо децо сликање помово
    Осушено дрво ајмо још једном сликање....
    ЕУ не долази док све не буде готово а пошто је ово финансирала ЕУ јасно је да ти није ни до пола готово... АЛ СЛИКАЊЕЕЕ!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti