Pajtić i Cvetković se dogovorili oko imovine

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić dogovorili su se danas da Vlada Srbije, na osnovu amandmana pokrajinske administracije, predloži amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini.  
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić dogovorili su se danas da Vlada Srbije, na osnovu amandmana pokrajinske administracije, predloži amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini.

Vlada Srbije će na osnovu amandmana pokrajinske administracije, uz konsultacije sa resorno nadležnim ministarstvom, predložiti amandmane na zakon o javnoj svojini koji će automatski postati deo zakona.

Na taj način stvaraju se uslovi za još uspešnije funkcionisanje, kako regionalnog, tako i lokalnog nivoa vlasti, navodi se u saopštenju.

Skupština Vojvodine zakazana, pa otkazana

Poslanici Skupštine Vojvodine, u nedelju uveče obavešteni su putem telefona, od strane službenika pokrajinskog parlamenta, da je oktazana sednica na kojoj je danas trebalo da raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini. Mišljenja poslanika podeljena su kada je reč o legalnosti otkazivanja sednice, a prvi među njima, Šandor Egereši, kaže da je to urađeno bez njegovog ovlašćenja, te protivno poslovniku Skupštine Vojvodine.

Poslanik Srpskog pokretan obnove u Skupštini Vojvodine, Milan Đukić, kaže da o otkazivanju sednice nije dobio obaveštenje predsednika parlamenta, te da je zbog toga rešio da dođe na zasedanje. "Ušao sam u Skupštinu, ušao u salu i video da je u njoj mrak. Osim mene, bilo je još nekoliko poslanika", kaže Đukić. A do mraka u sali, ali i samoj vladajućoj koaliciji i Demokratskoj stranci, došlo zbog podeljenih interesa u vezi sa imovinom Pokrajine.

Egereši: Utvrditi odgovornost sekretara Skupštine

Predsednik Skupštine Vojvodine i funkcioner vladajućeg Saveza vojvođanskih Mađara, Šandor Egereši, smatra da je došlo do narušavanja ugleda pokrajinskog parlamenta, ali i ugleda i dostajanstva vojvođanskih poslanika.

"Zbog navedenih tehničkih propusta tražim odgovornost sekretara Skupštine Vojvodine, Milorada Gašića. Ja sam uveren da bi poslanici Skupštine trebalo da se izjasne o ovoj temi, te sam spreman da zakažem novu sednicu Skupštine, kada se steknu uslovi za to", kaže predsednik pokrajinskog parlamenta.

Pastor: Manje - više dobićemo ništa

Egereši je odbio da, u vezi sa otkazivanjem sednice, odgovara na pitanja novinara, čime je, između ostalog, veoma umanjio šanse da iko poveruje, da je za otkazivanje sednice odgovoran samo sekretar Skupštine. Osim Egerešija, za odgovaranje na pitanja nisu bili raspoloženi ni predstavnici Demokratske stranke i Lige socijaldmokrata Vojvodine, ali jeste Egerešijev stranački šef, lider Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor.

On kaže da ovako nešto nije doživeo u svojoj političkoj karijeri, ali i da se nazire nekakav načelan dogovor, u vezi sa nekim amandmanima Vlade Vojvodine. "Ono što je manje - više izvesno, to je da od vojvođanske infrastrukture u železničkom saobraćaju neće biti ništa, manje - više je izvesno da šuma nema ništa, manje - više je za mene izvesno da od kanalske mreže nema ništa. I ono što ostane to je manje - više ništa", kaže Pastor.

Mirčić: Vlast je elementarna nepogoda

Iznenadno zakazivanje, pa još iznenadnije otkazivanje sednice, za opozicionu Srpsku radikalnu stranku jedan je od niza pokazatelja da koaliciona vlast ne funkcioniše. Potpredsednik ove partije, Milorad Mirčić, kaže da je jasno da ne postoji koordinacija poteza između centrale i pokrajinskog dela Demokratske stranke. "I najmanje to nas boli briga ko s kim komunicira ili ne komunicija, ali nas itekako zabrinjava ovakvo haotično stanje, jer ništa drugo ne može da se kaže za ovo, nego da je opšti haos kada se otkazuje Skupština Vojvodine u kasne večernje sate. Kao da je, ne daj Bože, vanredno stanje. A evo vidite da je elementarna nepogoda i ova vlast", kaže potpredsednik Srpske radikalne stranke.  

Mirčić kaže da se radikali pitaju gde je granica besmisla rasprave o javnoj svojini, te šta će se sutra desiti ako sela i mesne zajednice zatraže svoju imovinu. On objašnjava da se usitnjavanjem imovine može stopirati sprovođenje kaptalnih projekata, te da je cilj da se ostvari mogućnost novih hipotekarnih zaloga za kredite, odnosno novih zaduženja koje planira vlast.

Mirović: Vojvođanska železnica nemoguća

Za naprednjake imovina Vojvodine ima smisla, ali ne u slučaju železnice, kaže poslanik Srpske naprednje stranke u pokrajinskoj Skupštini, Igor Mirović, jer obrazovanje vojvođanske železnice, nije sprovodivo, kako zbog tehničkih, tako i zbog finansijskih razloga. "Savremeni svet ne poznaje takav način organizovanja. Doduše, savremeni svet ne poznaje ni haos koji vlada u železnici u ovom jedinstvenom sistemu, ali poznaje metode da se taj haos otkloni, ali na druge načine. Ne na način kako je to predložila Vlada Vojvodine", kaže Mirović. On smatra da otkazivanje sednice jasno ukazuje na sukob unutar Demokratske stranke, ali i na pokušaj te partije da popravi rejting u Vojvodini.

Dodajmo da su predsednik Skupštine Vojvodine, Šandor Egereši, kao i poslanici s kojima smo razgovarali, potvrdili da su nadležni republički i pokrajinski organi, otpočeli konsultacije u vezi sa makar delimičnim uvažavanjem amandamana Vlade Vojvodine na Predlog zakona o javnoj svojini. (Dejan Stojičić)

  • 13.09.2011 17:02
    Jedan tebi jedan meni, dva tebi dva meni ... Ne pitajte ih za prvi milion
  • zbrljotin

    13.09.2011 10:30
    kama sutra
    Eh, kud se dede ona:"Misirac, isprati gospodu"
  • kum II

    13.09.2011 10:24
    @cinger
    ju naopako, da ne bude izbora (čitaj: cirkusa) pa da ni svake četvrte godine ne dobijemo zakrpljene puteve i otvorene "kapitalne" objekte. Ovako, dok nam je cirkuzanata možemo makar malko (a pre svakih izbora obavezno) da na kašičicu nešto i dobijem nazad od poreza koji nam otimaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.