FOTO: Obnova pozorišta pri kraju

Prvo renoviranje zgrade Srpskog narodnog pozorišta, od njenog otvaranja 1981. godine, trebalo bi da bude završeno pred zvaničan početak naredne pozorišne sezone, 21. oktobra.
Prvo renoviranje zgrade Srpskog narodnog pozorišta, od njenog otvaranja 1981. godine, trebalo bi da bude završeno pred zvaničan početak naredne pozorišne sezone, 21. oktobra.

Tada će biti izvedena svetska premijera opere "Mileva Ajnštajn", kaže upravnik najstarijeg domaćeg profesionalnog teatra, Aleksandar Milosavljević, i dodaje da će publika u pozorište ipak imati priliku da dođe mesec dana ranije.

"Prva predstava koja će biti igrana na sceni Srpskog narodnog pozorišta, 22. septembra, će biti "Krici i šaputanja", odnosno gostovanje BITEF-a. Naravno, publika će ući na ulaz za Kamernu scenu", kaže Milosavljević.

Renoviranje zgrade počelo je rekonstrukcijom krova, a sale i scene spremne su za prijem publike i nastupe umetnika. Upravnik pozorišta kaže da obnova neće biti kompletna dok se ne zameni scenska oprema, te da nije siguran kada će do toga doći.

"U pregovorima smo sa Fondom za kapitalna ulaganja i Sekretarijatom za kulturu, da vidimo kako ćemo ta sredstva obezbediti. Ako bismo sada dobili ta sredstva, rasvetu ne bismo mogli da nabavimo do početka sezone, ali je svima jasno, ljudima iz Sekretarijata, Vlade Vojvodine, Fonda, da ovakvo ozbiljno i ambiciozno rekonstruisanje pozorišta mora da bude zaokruženo nabavkom adekvatne scenske opreme", kaže Milosavljević.

Dodajmo da se završetak renoviranja pozorišta, osim sa otvaranjem nove sezone, poklapa i sa održavanjem Evropske teatarske konvencije. Srpsko narodno pozorište će od 19. do 23. oktobra biti domaćin više od 60 gostiju iz 42 evropska teatra, koji čine ovo udruženje. (D.S.)

  • 16.09.2011 08:40
    daske
    sve je to divno i krasno. da li se zna koliko će koštati ponovno postavljanje poda na glavnoj sceni, koji je ekipa lokalnih "majstora" postavila naopačke? naime, austrijska firma od koje je kupljen profi pod za ovakve svrhe inače šalje i svoje majstore/eksperte za postavku poda. naši "majstori" ih odbili jer mogu sami. izgleda da baš i ne... bilo bi lepo kada bi 021 ispitao ovaj slučaj, da ne ostane na nivou komentara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti