U šetnju pozvani i najkorumpiraniji

Predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti, te direktori javnih preduzeća pozvani su da se u pet do 12 pridruže šetnji kojom će biti skrenuta pažnja na problem korupcije u našem gradu.

Predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti, te direktori javnih preduzeća pozvani su da se u pet do 12 pridruže šetnji kojom će biti skrenuta pažnja na problem korupcije u našem gradu. Organizator je mreža omladinskih organizacija civilnog društva koja današnjom protestnom šetnjom u 25 gradova Srbije počinje kampanju "Stop korupciji", a kojom želi da poruči da su mladi svesni tog problema i spremni da na njega ukažu.

Gradski ombudsman Aleksandar Grujić rekao je da su u Novom Sadu najkorumpiraniji zdravstvo, državna uprava i inspekcijski organi. "Korupcija je oblast protiv koje se veoma teško boriti. Teško je dokazati korupciju, jer ni davalac ni primalac nije voljan da je prijavi zbog krivične odgovornosti", rekao je Grujić.

Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da mediji u Srbiji i Vojvodini ne obavljaju dobro svoj posao kontrolora i korektiva vlasti, jer su oni "danas u rukama vlasti kao instrumenti političke borbe". "Mali slučajevi korupcije se pojavljuju u medijima, ali oni veliki u kojima je akter i sama vlast nikada, jer su pojedini mediji danas postali instrumenti kojima vlast upravlja u cilju političke borbe", rekao je Sejdinović.

On je kazao da je, osim umešanosti vlasti u medijski sadržaj, problem i nedovoljna obučenost novinara za istraživanje korupcije, kao i nedostatak novca. "Istraživačko novinarstvo u Srbiji je na niskom nivou jer je potrebno mnogo novca i puno vremena za istraživanje jedne teme, a novinari danas nemaju mogućnosti da se mesecima posvete samo jednom projektu", dodao je Sejdinović.

Protestne aktivnosti širom Srbije organizuje Antikriminalna akcija u okviru projekta "Omladinski kamp za zakonitost", a uz podršku Misije OEBS-a.

  • Stone Cold

    17.09.2011 10:21
    Bilo bi dobro da svi oni objasne sisteme korupcije i koliko se tu zaradi na prodaji radnih mesta ,javnim nabavkama ,raznim uslugama .Mora se otvoreno govoriti o ovim problemima a pokrajinska i gradska vlast jasno je da nece nista menjati zato su promene potrebne i novi ljudi koji ce prekinuti ovu praksu .
  • 5WH

    16.09.2011 20:20
    Nigde ne pise da su celnici, kao i svi gradjani Novog Sada, pozvani kako bi izrazili svoj negativan stav o korupciji. O tome su pisali drugi mediji. Mislim da je ovo jedna od retkih akcija na tu temu. Krajnje je vreme bilo da se NGO sektor pokrene i u tom smislu, a ne samo da dele flajere o tome kako nam je grad divan i tako dalje... Podrzavam!
  • зики

    16.09.2011 20:02
    шетња
    Сада шетамо зато што су неки својевремено шетали!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti