Nemci u Vojvodini traže povraćaj imovine

Predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs izjavio je da će Nemci tražiti da im se vrati imovina koja je oduzeta nakon Drugog svetskog rata i naveo da je ta imovina u Srbiji procenjena na 32,5 milijardi evra.
Predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs izjavio je da će Nemci tražiti da im se vrati imovina koja je oduzeta nakon Drugog svetskog rata i naveo da je ta imovina u Srbiji procenjena na 32,5 milijardi evra.

Vajs je za Dnevnik rekao da je veoma razočaran činjenicom da je u Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ušao i "princip kolektivne krivice" i najavio oštru kampanju protiv tog zakona i u domaćoj i u svetskoj javnosti. Prema njegovim rečima, bez prava na povrat imovine praktično su ostali svi oni čiji su preci za vreme Drugog svetskog rata nosili uniforme domobrana, honveda i Vermahta, iako je među njima bilo najviše prinudno mobilisanih. "Za vreme rata u Vojvodini su razne vojske mobilisale ovdašnji živalj, a poznato je da je za odbijanje poziva na mobilizaciju u to vreme kazna bila samo jedna - smrt", rekao je Vajs.

Podsetio je da su Nemci u Vojvodini nedavno dobili podršku četrdesetak nemačkih udruženja iz 10 zemalja, da se izbore za ostvarivanje svojih prava. Vajs je naveo da se nemačka udruženja iz ostalih zemalja sada više neće zadovoljiti samo skidanjem kolektivne krivice, već će tražiti ono što je od njihovih rođaka oduzeto. "Opljačkana imovina, dokle se god ne vrati, uvek ostaje opljačkana imovina. Ovo je čist bezobrazluk prema nama i bačena rukavica prema svim žrtvama ratnog i poratnog perioda", kazao je Vajs.

Prema njegovim rečima, poslednja procena imovine koja je oduzeta Nemcima posle rata datira iz 1990. godine i govori o tome da je vrednost oduzete imovine u bivšoj Jugoslaviji oko 50 milijardi evra, od čega na Srbiju otpada 32,5 milijarde. Predsednik krovne organizacije nemačkih organizacija iz Austrije i inicijator Kongresa nemačkih udruženja, koji je nedavno održan u Subotici, Rudolf Rajman poručio je da bez restitucije neće biti ni investicija u Srbiji.

Komentari 106

  • Ђуро

    07.10.2011 07:14
    sale novosadjanin - @podbarac
    Кажем ја теби, Сале, да не кокодачеш превише. Све што се да наслутити ти после сам потврдиш.
    Причаш о некој силној памети и светким достигнућима у просвећивању и онда сам упрскаш до краја на теби својствен начиn.
    Види ово:
    gde sam rodjen-u sarajevu (то ти је квалиет више, јер ниси ни из МНЕ ни БГ, али си из БиХ)
    И онда долазимо до суштине:
    fakultet-dve godine u NOVOM SADU a zatim odlazak u inostranstvo na 4 godine.
    Као бистар момак ти за две године завршаваш факултет?! Јест да не рече који, али говориш о факултету (као мисаоној именици).
    И онда одлазиш на спејиластичке студије у иностранство!?! И то 4 године!
    Где си и шта си специјализирао, Сале, јадниче, кад си остао на нивоу "Радосног детињства"?
    Идемо даље.
    otac-VOJVODJANIN srpskog porekla.
    majka -VOJVODJANKA hrvatskog porekla.
    Шта си ти онда? То нигде не објашњаваш, иако то што си из мешовитог брака може да има и добре стране.
    supruga -VOJVODJANKA srpskog porekla.
    Па онда кажеш:
    deca--VOJVODJANKE srpskog porekla.
    Како могу бити српског порекла, ако им је отац из мешовитог брака и нигде се не изјашњава да је српског порекла, јер он то и није.
    deda-VOJVODJANIN srpskog porekla.
    baba-VOJVODJANKA srpskog porekla.
    О којем деди и баби говориш, ако ти је мати хрватског порекла? Неких се одричеш, или они нису војвођани?
    И да закључим: Ипак је све јасно. Ти си циркусанер. И буди љубазан па поштеди овај поштени народ војвођански твојих глупих теорија.
  • Ђуро

    07.10.2011 06:53
    sale novosadjanin - @djuro-opet
    Право да ти кажем, питам се да ли има смисла са тобом полемисати, и утолико ти је питање "imas li ti sta pametnije da radis osim sto sedis oko logorske vatre..." оправдано.
    Но и поред тога волим са таквим као што си ти да мало разменим ставове па нека читаоци оцене ко ту шта ради. Умам утисак да си за сада ти у великој предности.
    Сад ми је јасно ко је утицао на твоје опредељење - баба која је радила код попа, а није била попадија. Замисли још да је била попадија, шта би ти тек онда знао!?
    Теби баба причала, ти о томе пишеш, а ја препричавам?! Хајде се ти мало сабери па мало оријентире подеси.
    Прво женско дете није могло на улицу, а сада су склањали свиње и живину!!! Шта је било са ракијом?
    Кад мислим на крађу онда ти знаш на шта то ја мислим. него не знам зашто те то толико погађа?
    Наравно да ћи радити оно што знам за разлику од тебе који се трпаш тамо где ниси дорастао. Иако је јасно да си ти растурач магле и колико вредиш, ако ти није проблем , због публике којој желиш да натуриш своје ставове наведи, брале, које то ти силне школе савлада и коом науком владаш. Ускоро ће децембар и ми неписмени срби крећемо са ттрадиционалним активностима на овим просторима. То не пропуштамо. Држимо до традиције.
    Једино што не распродајемо. За то сте ви шверцери измишљени.
    И још нешто. Наши узори су Чанак, Костреш, ова мала Јерков. Чанак више од осталих, јер то је наше горе лист.
  • sale novosadjanin

    06.10.2011 20:11
    @djuro-opet
    majke ti,gde se gasis?
    sada si osim veliko srbina pstao i veliko rusofil?
    imas li ti sta pametnije da radis osim sto sedis oko logorske vatre i prepricavas dogodovstine iz wwII i oslobodilackih ratova iz 90-tih?
    i ne lupetaj,moja baba,koja je radila kod popa kao kuvarica,pricala mi da su sklanjali svinje i zivinu od rusa.bas u karadjordjevu.
    ti pricas o nekojh od evropskih zemalja a ne znas na karti da nadjes put ni do nakova.
    ne baljezgaj vise !
    nahrani stoku,rastrandziraj i prodaj.
    radi ono sto znas.
    daj bar neki doprinod drzavi a ne rovari kao poslednji petokolonas protiv ove zemlje.
    ti pominjes sekundarne sirivine i kradju?
    da li tu mislis na parket ili stokove vrata,jer za drugo ni ne znas ?
    o glavnim gradovima u evropi necu ni da te pitam jer za to je potrebno nesto vise od poznavanja istorije iz osme ofanzive ili nikoletine bursaca!
    cuo si za njih?
    ps-dok se takvi kao ti izjasnjavaju kao srbi koji zive za lik i delo milosevica,karadzica,plavsicke,mladica,hadzica...i dr bitnih srba 20-tog veka,mi VOJVODJANI srpskog porekla ih se stidimo !!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti