Više od 4 miliona mesečno za kamere?

Nova stavka na računima "Informatike" za plaćanje video nadzora u gradu izazvala je polemike među Novosađanima.
Iako građane niko nije pitao da li uopšte žele da daju 30 dinara mesečno za održavanje tog sistema, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine grada, Nemanja Starović, kaže za Radio 021 da su građani posredno odlučili o tome putem izbora aktuelne vlasti.

"Istina je da građane niko nije pitao da li žele da plaćaju, ali to su odlučili njihovi izabrani predstavnici u vlasti, tako da su građani ipak odlučivali o tome, mada posredno", kaže Starović.

Ukoliko bi svako domaćinstvo plaćalo 30 dinara, mesečni iznos kojim bi "Informatika" raspolagala za održavanje sistema za video nadzor bi bio oko 4.300.000 dinara. Prema Starovićevim rečima, taj novac se mora trošiti transparentno.

"Ja mogu da se složim da je u pitanju veliki iznos i zato je od izuzetne važnosti da građani imaju uvid u trošenje tog novca", naglasio je Nemanja Starović.

Galešev: Taj novac nije samo za kamere

Neki od građana sa kojima smo razgovarali revoltirani su odlukom Skupštine grada i smatraju da niko ne bi trebalo da ih posmatra, a kamoli da plaćaju za video nadzor. Opšti je utisak da je iznos predviđen za održavanje sistema preveliki.

Prema rečima portparolke "Informatike", Gordane Galešev, novac koji će građani odvajati nije predviđen samo za održavanje kamera, već i za niz drugih stavki u održavanju sistema.

"Ta računica da će Informatika raspolagati sa 4.300.000 dinara mesečno samo za održavanje kamera predstavlja neumesno uprošćavanje. Taj novac će biti trošen za mnogo više stvari koje su neophodne za održavanje celokupne gradske optičke mreže, a ne samo za čišćenje i zamenu kamera, kako se sada govori", kaže Gordana Galešev za 021.

Za održavanje sistema za video nadzor neće plaćati samo građani Novog Sada, već i prigradskih naselja. Koliko će video nadzor poboljšati bezbednost u gradu i da li će biti vredan novca Novosađana, ostaje da se vidi.

Novinari Radija 021 su izračunali da je za taj novac, umesto kamera, moglo biti zaposleno čak 100 policajaca.

  • Jo

    06.03.2010 07:45
    Neposredno
    "Istina je da građane niko nije pitao da li žele da
    plaćaju, ali to su odlučili njihovi izabrani predstavnici
    u vlasti, tako da su građani ipak odlučivali o tome, mada
    posredno", kaže Starović."
    Baš bi voleo da znam ko je moj posrednik u gradskoj vlasti da ga neposredno priupitam za junačko zdravlje jer bez obzira koji su na vlasti on treba da brine o interesu onih koji su ga birali zar ne.Pre par godina ste tako posredno osnovali porodično-stranačku firmu da naplaćuje parking a da pritom ni dinara ne ulaže u izgradnju istih.O posrednom zapošljavanju,posredničkim nabavkama,posrednim platama,posrednim radom i uslugama istim ćemo drugom prilikom
  • Vaskez NS

    06.03.2010 03:53
    Kakvo lupetanje - "posredno smo im dali odobrenje da nam uzimaju pare tako što smo birali vlast". Halo čoveče, pa znaš li ti kako funkcioniše i "održava" se država (i jedan grad kao njen deo) ? Pa da ti kažem ako ne znaš - naplatom poreza i punjenjem budžeta iz kojeg se jedino finansiraju ovakve stvari. Ovo što ti pričaš je svojstveno ex-državi i sistemu "samodoprinosa". I btw - samodoprinos je bio vremenski i iznosom limitiran, čak i to niste naučili.
  • Dee

    05.03.2010 03:19
    Brateee...
    Naravno da ce izmisliti sve cime ce da otmu lovu. To im je i smisao vlasti (od prvobitne zajednice pa na ovamo). Meni je nesto drugo indikativno: kako to sada odjednom da je ugrozena privatnost onima koji sate provode u gledanju drugih, u "Velikom bratu" i slicnim masturb* na nacionalnim televizijama? E, kad njih neko moze da vidi, odmah galama do neba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti