Od danas pojačana kontrola nesavesnih pešaka

Novosadska policija je saopštila da će od srede pojačati kontrolu prelaska ulice van pešačkog prelaza, u trenutku zabrane prelaska ili uz korišćenje mobilnog telefona.

Novosadska policija je saopštila da će od srede pojačati kontrolu prelaska ulice van pešačkog prelaza, u trenutku zabrane prelaska ili uz korišćenje mobilnog telefona.

Akciju će sprovoditi policijski službenici u civilu, koji će uočene prekršaje dokumentovati fotografijom ili video zapisa, a zatim će legitimisati prekršioca. Navodi se da je analiza strukture nastradalih u saobraćajnim nezgodama na području Novog Sada pokazala da pešaci čine 27% od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nesrećama i često bivaju teško povređeni.

Prema novom zakonu, pešaci smeju da prelaze kolovoz samo preko obeleženog prelaza ili na udaljenosti većoj od 100 metara od najbliže "zebre". U suprotnom kazna je 5.000 dinara, a ako vode dete od 6.000 do 20.000 dinara. Pešak koji prelazi kolovoz i pri tom razgovara mobilnim ili koristi slušalice na oba uha biće kažnjen sa 3.000 dinara.

S druge strane, kazna za vozača koji ne propusti pešaka na obeleženom prelazu je od 6.000 do 20.000 dinara, plus tri kaznena poena. Ako je pešak dete ili invalid sledi oštrija sankcija, odnosno 15.000 do 30.000 dinara, šest bodova i oduzimanje dozvole od dva do 12 meseci.

  • Sara

    06.12.2011 20:49
    strahota
    Ok je to da ne treba pretcavati kolovoz van pesackog prelaza, ok je da treba postovati semafore ako su sinhronizovani, naravno, u smislu da svetlosi signal i zvucni ako ga ima bude uskladjen, sto je pravi luksuz, neveroatno. ok je da za nepostovanje zakona postoji kazna, ali da li je ok da pesaci dobiju infarkt od policajaca sa fotoaparatima sakrivenih iza obliznjeg kioska, koji istrcavaju u civilima da vam saopste prekrsaj!!!! po neni nije! saljite kazne postom nismo kriminalci samo nam se desilo, mozda, DA SE ZAMISLIMO :-))))
  • gerilac

    08.10.2011 08:25
    desnom stranom
    Trebalo bi zakonom, kad već bon-ton nije dovoljan, zaustaviti ove "levičare" koji ne znaju da se i trotoarom ide desnom stranom. Umesto da se sudaramo, i da igramo igru "ko ima oštriji pogled, i ko će se kome skloniti". O onima koji idu u grupi, ili bolje reći gomili, pa zauzmu celu širinu trotoara, ne vredi trošiti reči. To treba tretirati po krivičnom zakoniku kao nasilničko ponašanje. Da ne bude zabune, ja imam preko 100 kg, uglavnom u mišićima, ali to ne znači da treba i da želim da se bijem samo da bih prošao ulicom...
  • Piplfoks

    06.10.2011 09:07
    @Tiberius
    Prvo ovo:
    '...a sto se plavih tice, treniraju strogocu koristeci glupe propise na glupim mestima kao izgovor za otimanje para.'
    A onda ovo svrstavanje uz izmišljače glupih propisa:
    'Voznja bicikla po trotoaru nije dozvoljena, nikad nije ni bila i nema potrebe to posebno oznacavati znakovima.'

    Što se mene tiče, rukovodim se istim pravilom vožnje bicikla čitav život i nemam nameru to da menjam:
    - ako postoji staza za bicikle, vozim se po njoj;
    - ako ne postoji, vozim se po putu;
    - ako puta nema, ili je u pitanju ulica/put kojom voze brzo i nepažljivo, voziću se trotoarom.;
    Naravno da se nekom ko smatra da biciklu nije mesto na trotoaru čini da biciklisti stalno krše propise. Sa druge strane, svakome ko je ikada posedovao bicikl ta izjava je smešna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti