Država joj dva puta oduzela istu imovinu

Pedesetsedmogodišnja Marija Grisa iz Temerina već decenijama pokušava da vrati ono što je oduzeto njenom ocu prilikom nacionalizacije imovine posle Drugog svetskog rata.
Pedesetsedmogodišnja Marija Grisa iz Temerina već decenijama pokušava da vrati ono što je oduzeto njenom ocu prilikom nacionalizacije imovine posle Drugog svetskog rata.

Na tri jutra zemlje sada su tuđi placevi, izvor lekovite vode koriste svi, a javno kupatilo za terapijsko lečenje preuzela je mesna zajednica. Prema njenim rečima, sud je nekoliko puta menjao odluku o vlasništvu pomenutih nekretnina.

"Da ironija bude veća, imovina nam je oduzeta 1950. godine, a na ostavinskoj raspravi za majku 2003. godine sam saznala da je moj otac više od pola veka bio upisan kao njen vlasnik! Htela sam da uđem u posed nekretnina koje su nam pripadale, eto, i zvanično, a 2004. godine mi je Opštinski sud u Temerinu to i omogućio. Međutim, sledeće godine sud je promenio odluku, slučaj se vukao do 2007, a onda mi je imovina oduzeta i po drugi put", ogorčena je Marija, koja je uz sve to, morala da plati i oko tri i po hiljade evra za sudske troškove.

Otac nije bio nacista

Budući da njen otac, Andraš Grisa mlađi, nije bio osuđivan kao ratni zločinac, porodica Grisa očekivala je od pedesetih godina prošlog veka obećavano obeštećenje za objekte i zemlju koje su izgubili. Međutim, to se nikada nije desilo. "Ništa nikada nismo dobili. Roditelji su mi pomrli u nadi da ćemo nekada ponovo biti na svome. Zamislite koliko je strašno živeti pored toliko imovine koja je nekada bila vaša, gledati u to svaki dan i znati da ste nemoćni" jada se ova Temerinčanka, čija je kuća gotovo spojena sa oduzetim objektima.

Pojedini vlasnici nacionalizovane imovine su ogorčeni na Zakon o restituciji, jer odšteti mogu da se nadaju samo oni kojima je oduzeta posle 9. marta 1945. godine, a najviše kapitala je nacionalizovano od novembra 1944. godine, za vreme trajanja vojne uprave. Na zakon su negativno reagovale neke ovdašnje političke stranke, ali i zvaničnici iz Budimpešte. Uz to, Mađari, kao i Nemci, moraju prvo da dokažu da nisu bili ratni zločinci, a suđenja za rehabilitaciju traju godinama.

"U svim takvim slučajevima prvo se pokreću postupci za rehabilitaciju, pa tek onda za povraćaj imovine. Sudeći po dosadašnjoj sudskoj praksi, oni koji još nisu podneli zahteve za rehabilitaciju pošteno će se načekati, jer i takvi sporovi mogu da traju godinama", komentariše novosadski advokat Antal Bozoki. Po njegovim rečima, rehabilitacija se radi po aktuelnom zakonu, koji je donet 2006. godine.

Mađari rešili elegantnije

Za razliku od našeg Zakona o restituciji, koji brani vraćanje imovine oduzete pre 9. marta 1945. godine, mađarski akt, donet početkom devedesetih, isključuje obeštećenje u konkretnim slučajevima: ako su vlasnici odštetu već dobijali, ako su povredili akt o građanskim pravima, radili u bezbednosnim strukturama, ili učestvovali u suzbijanju revolucije 1956. Godine.

Tokom dosadašnjih pet godina, od donošenja Zakona o rehabilitaciji, rešenja su doneta u svega 1.480 slučajeva. U pojedinim parnicama, od podnošenja zahteva do početka rasprave prolazilo je i po tri godine.

  • Ilona Mulay

    20.10.2011 12:47
    Ovo prevazilazi granice dobrog ukusa
    Njen otac je bio pripadnik mađarskih vojnih formacija, pa čak ni u današnjoj Mađarskoj ne bi dobio nazad svoju imovinu.

    Neki vojnici su kažnjeni ne krivično-sudski, već oduzimanjem imovine, neki proterivanjem i oduzimanjem imovine, ali nisu svim Mađarima oduzimali imovinu, već samo onima koji su bili pripadnici vojnih formacija koje su činile zločine.

    Sada se oni pravdaju, kako su ih prisilno mobilisali?
    Pa što nisu pobegli iz tih fašističkih jedinica?
    Što nisu odbili privilegije koje su iste donosile njenim pripadnicima?
    Koga opravdava, to što je (navodno) bez svoje volje bio pripadnik fašističkih jedinica?

    Kako moje pretke nisu na to naterali?!
  • Marija

    20.10.2011 11:19
    ...
    Postovani,
    ja sam Ta Marija od cijih su roditelja uzeli ono sto su posteno stvorili. Ali je ocigledno da svako proizilazi iz samog sebe, pa ne mozete da zamislite da je nesto posteno steceno. Ja sam rodjena ovde kao i moji preci. Nemojte da mesate zabe i babe! Sta podrazumevate pod cutanjem, kakvi lobisti???!!! Mi ne delimo ljude po tome koje su nacionalnosti... Ni onomad, komuniste nije interesovalo. Ali zapamtite da je to KOMUNISTICKA vlast oduzimala, bili to Srbi, Madzari, Slovaci...
  • Сремац

    20.10.2011 09:04
    ЛАЖНИ СРЕМАЦ ИЗАЗИВА МРЖЊУ
    Појавио се лажни "Sremac",а ја желим да прокоментаришем ову вест.Госпођа Марија би и данас ћутала да нема подршку десничарских лобиста који вршљају по Темерину.Господо Маџари из Маџарске дали је у Сент Андреји Србима враћена сва имовина ? Знам да људе не можете да вратите,они се асимилирају.Ваша поређења 1956 и 1941 су у најмању руку смешна.Ваша уцена да ћете ставити ВЕТО на предлог пријема у чланство Србије у ЕУ су ЛИЦЕМЕРНА,јер то неће осетити ваши сународници из Војводине којима сте дали ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО.Шта очекујете од нас Срба?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti