NDNV i NUNS stali iza novinara i urednika Građanskog

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas zbog odluke Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu da podigne optužnicu protiv novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića zato što su navodno prekršili Zakon o tajnosti podataka.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas zbog odluke Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu da podigne optužnicu protiv novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića zato što su navodno prekršili Zakon o tajnosti podataka.

 

U saopštenju se podseća da su Spasić, kao autorka, i Bojović, kao urednik, u junu ove godine objavili tekst "Državni organi potpuno nespremni za rat" u novosadskom dnevnom listu Nacionalni građanski, čime su, kako kaže tužilaštvo, naneli "štetu bezbednosti zemlje".

Smatramo da je autorka pravilno procenila da je interes javnost da sazna činjenice o stanju u odbrambenom sistemu zemlje neuporedivo važniji od posledica koje može izazvati objavljivanje dokumenta označenog poverljivim, navodi se u saopštenju.

Pozdravljamo brzu reakciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je upozorio da bi za odavanje državne tajne, ukoliko se desilo, trebalo da odgovara službeno lice ili funkcioner, a ne novinar, navode NUNS i NDNV.

Ova dva udruženja novinara istakla su da suđenje novinarima može da se shvati, ne samo kao političko-pravosudni pritisak na medije, nego i kao ozbiljan progon novinara, koji ima za cilj da spreči profesionalno izveštavanje o položaju Vojske Srbije i zbivanjima u njoj.

  • Bedno piskaralo

    17.10.2011 21:23
    Kolege puna podrska!!!!
  • Lala_Neznanov

    17.10.2011 11:54
    And?!
    Svi znamo da nam je vojska nesposobna za bilo sta. Ovim tuzilastvo samo zvanicno potvrdjuje da je tako.
    Hvala im na tome.
  • Rođennamrgodjen

    17.10.2011 10:38
    rotkve strugane
    Ne razumem, šta je ovde bila tajna?
    Da ne valjamo ni za šta - je l' to ta strašna tajna?

    Morao bi čovek u ovoj zemlji
    dugo i jako da stisne oči i žmuri,
    kao ona tri majmuna da zapuši sve svoje rupe,
    pa da mu ova nepremnost Srbije ostane tajna.

    Institucije države Srbije
    odavno nisu sposobne ni spremne za bilo šta,
    pa ni za rat.

    Pa ni to da će Sud i ovog puta od novinara
    da se grebe za lovu
    nije nam bila tajna

    E, Srbijo, mizerijo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti