Akademiji umetnosti prete zaplenom instrumenata

Novosadskoj Akademiji umetnosti preti zaplena instrumenata zbog dugova prema javnim preduzećima.

Novosadskoj Akademiji umetnosti preti zaplena instrumenata zbog dugova prema javnim preduzećima, prostorije prokišnjavaju i nisu detaljno renovirane decenijama, a putni troškovi eminentnim profesorima iz regiona kasne mesecima.

Zapuštenost zgrada novosadske akademije kulminirala je prošle nedelje kada je voda poplavila podrum zgrade fakulteta na Petrovaradinskoj tvrđavi. Dekan Akademije umetnosti, Zoran Todović, kaže za Press da ovo nije jedini problem.

- U zgradi na tvrđavi prokišnjava i krov, a posle svakog pljuska možemo da bacimo radove studenata slikarstva koji su smešteni u ateljeu u potkrovlju. Nastavu održavamo na pet lokacija, a na svakoj od njih plaćamo komunalije i troškove održavanja. Bilo je značajnih investicija pokrajinskih vlasti u proteklih desetak godina, ali sve to nije dovoljno da se stanje dovede u red - kaže Todović i dodaje da bi izmeštanje Akademije u jedinstvenu zgradu u studentskom kampusu rešilo najveći deo problema. On kaže i da je razgovorao sa rektorom Novosadskog univerziteta na ovu temu i da postoji dobra volja da se problem reši u dogledno vreme.

Todović nije želeo da komentariše pisanje Press-a da su neka javna preduzeća najavila zaplenu imovine Akademije zbog neplaćenih računa, ali je potvrdio da "postoje dugovi nastali zbog kašnjenja budžetskih sredstava". - Mi 95 odsto prihoda dobijamo iz pokrajinske kase. Kako taj novac često kasni, a  ponekad se i ne realizuje u potpunosti, imamo dugovanja koja se uvećavaju zbog kamata. Sredstva za isplatu kamata ne dobijamo, pa smo dobili više opomena od tih preduzeća  - kaže Todović.

  • Maja

    28.10.2011 08:18
    bitka za klavire
    kao što su napravili akciju "bitka za bebe", tako neka sad pokušaju da spasu i umetnost - pa neka Kole, Matijević i ostali odreše kese.
    Mogli bi i dečije igralište da naprave u parku kod Osnovne škole Jovan Dučić - pošto su ga divljaci rasturili, pa deca nemaju ni tobogan.
  • Afrodita

    22.10.2011 16:04
    Sramota!
    Ovo je samo jedan tako ocigledan primer!A sta je tek sa ostalim fakultetima i univerzitetima,kupovinama diploma,laznim "predavacima","profesorima",itd.
  • Teodosije III

    19.10.2011 19:32
    Ovo je sramota za pokrajinu vidi se koliko brine o državnoj baštini.
    Veliki minus za vlast u pokrajini , zbog njihovih dugovanja Akademija propada
    Sad je svima jasno briga ovu vlast za obrazovanje,njima je bitno samo da sačuvaju fotelje.

    Vlast u Beogradu je postigla zeljeni cilj, a to su bas ovakve reakcije. Vojvodina je dobila nadleznosti, ali ne i pare za sve potrebne aktivnosti i sada gradjani protestvuju. Sledeci korak ce biti: lepo smo vam govorili da su Vojvodjani nesposobni i da je to razlog zasto sve pare prvo idu u BG. Kada dobijes deseti deo od dogovorenog tesko mozes da zadovoljis sve potrebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.