Koliko se ulaže u Novi Sad i Vojvodinu?

Nadogradnja pristana za prihvat turističkih brodova, ulaganje u razvoj optičke telekomunikacione infrastrukture, kao i izgradnja škole za decu sa smetnjama u razvoju u Novom Sadu i dalje je neizvesno.

Iz Ministarstva za Nacionalni investicioni plan još nema odgovora da li će prihvatiti predlog pokrajinske Vlade o izmeni odluke o realizaciji projekata, kojom bi se uz ove tri, u Vojvodini realizovalo još 25 investicija, finansiranih iz republičke kase.

To je predloženo kao zamena za četiri milijarde dinara ulaganja u izgradnju auto-puta od Novog Sada do Horgoša, jer u vojvođanskoj vladi tvrde da su ta sredstva već planirana republičkim budžetom u okviru sredstava namenjenih Ministarstvu za infrastrukturu.

Ni nakon više pokušaja da saznamo kako će ovaj problem biti rešen, od pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i resorne republičke ministarke Verice Kalanović Radio 021 nije dobio odgovor. Vlada Vojvodine ranije se oglasila saopštenjem da je ovogodišnjim Nacionalnim inveticionim planom predviđeno da se u Vojvodinu uloži manje od dva odsto novca, dok su u resornom republičkom ministarstvu ostali pri stavu da će, računajući i auto-put, u pokrajinu biti uloženo oko 20 odsto od nešto više od 26 milijardi dinara namenjenih državnim investicijama.

Međutim, procenjuje se da je učešće Vojvodine u ukupnom društvenom proizvodu Srbije najmanje 35 odsto, pa je nejasno na osnovu kojih kriterijuma su vlade u Novom Sadu i Beogradu predlagale i raspodelile novac za investicije.

Zanimljivo je da se Novi Sad ni jednom rečju ne pominje u odluci Vlade Mirka Cvetkovića o raspodeli novca za investicije. Poređenja radi, ovim dokumentom se u Nišu planiraju ulaganja od oko 757 miliona, mahom namenjenih izgradnji bulevara, škola i domova, kao i rekonstrukciji ulica. U Beograd će pak biti uloženo 6,4 milijarde, od kojih će se najviše potrošiti na izgradnju mosta koji treba da poveže Zemun i Borču. (Dejan Stojičić)

  • @Zoran021

    07.03.2010 10:37
    @Zoran021, da LSV i SVM nisu ušle u predizbornu koaliciju sa DS, sada DS ne bi imao većinu bez njih. Namamili su vojvođane da glasaju za tu koaliciju, a sve što je Vojvodina dobila je ono štosu dobili Čanak i Pastor lično ili uskostranački. Kada ljudi ukapiraju da je bolje da nikom ne daju legitimitet svojim glasom umesto da ga daju nepouzdanim strankama i političarima, onda će nam biti bolje. Kada neko nema legitimitet ne može da vlada, shvatite to.
  • Zoran021

    07.03.2010 07:13
    odgovor
    Dragi moj Salajčan,

    šta bi vredelo i da izađu iz koalicije na pokrajinskom nivou ?Opet ostaje DS sa komotnom većinom kojom može da izglasa i da je svet pljosnata ploča koju nose četiri slona i još da ponište zakon gravitacije!
  • Salajčan

    07.03.2010 05:31
    @Zoran021
    Ne. Najkrivlji su LSV i SVM jer su im bitnije fotelje od principa. Neka se konačno distanciraju od DS ili neka je nateraju da poštuje elementarne stvari. Tako bi mogli računati na moj glas. To što bi sad imali većinu, ne znači i da će je održati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti