Poklonio 50.000 evra Srpskom narodnom pozorištu

Srpsko narodno pozorište dobilo je donaciju od 50.000 evra koju im je poklonio doktor medicine u penziji Momčilo Drobnjak.

Srpsko narodno pozorište dobilo je donaciju od 50.000 evra koju im je poklonio doktor medicine u penziji Momčilo Drobnjak.

Ček je stigao na adresu našeg najstarijeg teatra pre nekoliko dana, a novac bi na računu trebalo da bude za otrpilike jednu sedmicu. U kratkoj propratnoj poruci Drobnjak navodi da je reč o "skromnoj donaciji" povodom 150 godina pozorišta, "pre svega iz neizmerne zahvalnosti prema velikoj kulturnoj kući čiji je štićenik bio šezdesetih godina".

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević, kaže za Radio 021 da su u tom teatru prijatno iznenađeni poklonom, koji dolazi u vreme kada se malo ko odlučuje da podrži kulturu. "Mi smo ovde potpuno izgubili naviku da dobijamo od privatnih sponzora i donatora sredstva za Srpsko narodno pozorište. I ne samo Srpsko narodno pozorište, uopšte za institucije kulture. A treba znati da je upravo na takvim donacijama nastalo Srpsko narodno pozorište i decenijama je opstajalo upravo zahvaljujući darodavcima, koji su pokadkad i kompletna svoja imanja darivali Srpskom narodnom pozorištu", kaže Milosavljević.

On dodaje da je Momčilo Drobnjak šezdesetih godina bio štićenik Srpskog narodnog pozorišta, odnosno da je dobijao neku vrstu stipendije nacionalnog teatra. "On je završio Medicinski fakultet i pošto nije mogao da nađe posao u Novom Sadu, otišao u je u inostranstvo gde je izgradio karijeru lekara. I pošto je otišao u penziju, odlučio je da ovom donacijom uzvrati neki dug koji oseća prema Srpskom narodnom pozorištu, na čemu smo mu mi naravno neizmerno zahvalni", kaže upravnik najstarijeg profesionalnog teatra na prostorima bivše Jugoslavije. Na koji način će se iskoristiti donacija još nije poznato, ali Milosavljević kaže da će novac biti uložen za nabavku stvari koje su potrebne celom pozorištu.

Zaposleni nisu znali ko je darodavac, pa su proverili kod nekadašnjih zaposlenih i u matičnoj arhivi i ustanovili da je Momčilo Drobnjak u Srpskom narodnom pozorištu bio sredinom šezdesetih na radnom mestu "portir u radioničkom kombinatu". U izdanju lista "Pozorište" iz maja 1970. stoji i tekst "Naš Moma diplomirao" iz pera profesora Koste Savića. (D.S.)

  • 29.11.2011 21:04
    Za svako poštovanje i primer!
    Možda ima nade za nas.
  • Novosađani

    29.11.2011 20:41
    Gospodiine Drobnjak ponosni smo što ste Novosađanin! Svaka čast
  • ns

    29.11.2011 17:09
    Divan, velik gest!
    Za večno poštovanje!

    U ovako teškim vremenima, neko je odvojio i poklonio novac u znak zahvalnosti.

    Sve najbolje Gospodinu!

    Nadam se će mu predstavnici SNP uzvratiti pozivom da pogleda u šta je SNP uložilo donaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.