Vlasnicima novosadskih trščara dojadilo čekanje

Nakon godina nebrige i praznih obećanja, vlasnici četiri trščare u Ulici Marka Kraljevića traže da se njihove ruinirane kuće skinu sa liste zaštićenih objekata kako bi mogli da ih poruše da im se ne bi sručile na glavu.
Nakon godina nebrige i praznih obećanja, vlasnici četiri trščare u Ulici Marka Kraljevića traže da se njihove ruinirane kuće skinu sa liste zaštićenih objekata kako bi mogli da ih poruše da im se ne bi sručile na glavu.

Prema njihovim rečima, vreme prolazi, i dok političari godinama pričaju o raznim etno-parkovima, kuće propadaju i urušavaju se. Kako za "Dnevnik" kaže diektor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Ćeran, gradski urbanisti su na ovom prostoru predvideli izgradnju etno-parka, ali postoji procedura koja se mora ispoštovati kako bi gradnja bila započeta. On navodi da inicijativu da trščare više ne budu spomenici kulture još uvek nije video, ali će razmotriti njihove argumente.

Ovo rešenje je još početkom godine predložio poznati novosadski arhitekta Miroslav Krstonošić. Prema njegovim rečima, ideja o pretvaranju ovog prostora u etno kuću predstavlja zamazivanje očiju, jer je u pitanju investicija koja je u potpunosti neisplativa i neatraktivna za turiste.

"Šta to turisti ovde imaju da vide? Pa puna je Mađarska ovakvih kuća. Uložili bismo puno novca, a prave koristi nikad neće biti. Možda bi neko ovde snimio neki film, i to bi u principu bilo sve", rekao je tada Krstonošić.

Tri trščare u Kraljevića Marka dobile su status spomenika kulture još 1989. godine, a na jednoj od ovih kuća se u februaru obrušio krov. Gradski čelnici predvođeni predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Jovanovićem održali su u maju okrugli sto u dvorištu jedne od ovih starinskih kuća, kada su obećali da će sudbina novosadskih trščara biti poznata za dve meseca, ali se do sada situacija nije pomerila sa mrtve tačke.

  • Gajo

    30.11.2011 08:57
    Imaju para gradski očuh i LSV bratija...
    ...da zagade grad nakaznim spomeničkim skulpturama Lasla Silađija (Balerina, Janika, one matrakuke na Spensu...) a nemaju za prave spomenike kulture!!! Toliko o njihovoj ljubavi prema Novom Sadu.
  • I

    30.11.2011 08:07
    Tu je nekom samo zinulo d*** da napravi zgradu...
  • 29.11.2011 20:55
    Vojislava
    Ovde je pravilo: Pokušati sve po proceduri. Pa ako ne ide, onda po kratkom postupku uraditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti