Laboratorija za kontrolu plastičnih kesa

Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu počela je da radi laboratorija za ambalažu i pakovanje u kojoj se vrši dokazivanje razgradivosti plastičnih kesa u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese.

Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu počela je da radi laboratorija za ambalažu i pakovanje u kojoj se vrši dokazivanje razgradivosti plastičnih kesa u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić rekao je da tom laboratorijom Srbija uvodi sistemski način kontrole ambalaže koja opterećuje okruženje i trajno zagađuje životnu sredinu. "Do sada nije postojao uređen sistem, a od prvog januara, kada Pravilnik stupi na snagu, ovde, na fakultetu, biće kontrolisan sastav plastičnih kesa.

"Kada pravilnik stupi na snagu, u Srbiji će biti opterećeni svi proizvođači i uvoznici plastičnih kesa koje nisu biorazgardive. Na taj način želimo da obezbedimo da se u Srbiji u prometu nađu biorazgradive kese, čija će cena biti pristupačna za sve", rekao je ministar.

Rukovodilac projekta Vera Lazić rekla je da će se u laboratoriji kontrolisati kese, odnosno materijal od kojeg se one proizvode, kako bi se utvrdilo prisustvo aditiva za razgradnju i drugih specifičnosti. Prema njenim rečima, to će biti moguće utvrditi u komori za veštačko starenje, u kojoj bi u roku od četiri do šest nedelja trebalo da dođe do razgradnje plastičnih kesa.

  • Dr Petrović

    03.12.2011 16:41
    Ako ste već "face":


    Napravite "up to date" laboratoriju za kontrolu prisustva i koncentracije fungicida, pesticida i herbicida u poljoprivrednim proizvodima koji se prodaju na pijacama i ispred kuća. Da se to kontroliše svakodnevno i višekratno, jer ovako nas nakupci i uvoznici ( ali, doduše, i domaći proizvođači ) truju.
    Ni jedna laboratorija ( izvolite proverite ), ni higijenski zavod, ne kontroliše ove opasne i veoma kancerogene otrove. Uvozni lobi naročito: kad kako i koliko je trovane robe prešlo granicu, u kojoj koncentraciji, koliko su nakupci dolili otrova... i sve tako redom. Pa da vidimo ko nam truje decu i mladost i zašto i pošto!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.