Nestašica lekova uznemirila pacijente

U apotekama vlada nestašica pojedinih lekova, od kojih za neke nema zamene, niti se mogu kupiti kod privatnika.
U apotekama vlada nestašica pojedinih lekova, od kojih za neke nema zamene, niti se mogu kupiti kod privatnika.

Među najpogođenijim pacijentima su oni kojima je oštećen vid, a koji bez odgovarajuće terapije mogu potpuno da oslepe. Jedan od slušalaca Radija 021 kaže da zbog oštećenog vida mora da koristi kapi za oči, ali da zbog nestašice ne može da ih nabavi, tako da je već oko tri nedelje bez terapije: "Znači, ja mogu da oslepim zato što nemam terapije. Alternativnu terapiju nema ko da mi propiše. Doktor koji mi je operisao ne može da me primi, zato što je zauzet". Naš sagovornik kaže da je otišao kod oftalmologa, ali da taj lekar nije mogao da mu promeni terapiju: "On me je uputio na doktora koji me je operisao, jer valjda samo on sme da mi menja terapiju".

Nekim pacijentima ne bi pomoglo ni da mogu da dođu na red kod lekara. Novosađanka koja nam se pre mesec i po dana požalila da nigde ne može da kupi "travatan" kapi za oči, kaže da je to i dalje slučaj, ali da je još gore što joj nije ponuđena zamena.

U novosadskoj Apotekarskoj ustanovi su za Radio 021 još polovinom oktobra potvrdili da ovog leka nema, jer se čeka potvrda o ispravnosti nove količine iz uvoza. Tada nam je rečeno da se ne dešava da Apotekarska ustanova ne poruči dovoljnu količinu lekova, već da ponekad dođe do diskontinuiteta u Agenciji za lekove, gde se rade ispitivanja. Prema nezvaničnim saznanjima, nestašica lekova uzrokovana je međusobnim dugovanjima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, apoteka i veledrogerija.

Jedan od lekova za koje ne postoji zamena je i "litijum-karbonat", namenjen psihijatrijskim bolesnicima. Njega je do sada jedino proizvodio "Srbolek", preduzeće koje je otišlo u stečaj. Na veliki problem s lekovima početkom prošlog meseca ukazalo je i Udruženje za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug". U apotekama je od letos vladala nestašica potrošnog materijala koji koriste dijabetičari, čime su oni bez zaliha, životno bili ugroženi. (Dejan Stojičić)

  • milica

    04.12.2011 22:55
    kao u doba zlatnih 90-tih...
  • 04.12.2011 11:09
    Vojislava
    Naš problem nije problem vlasti nego problem ljudi, sistema vrednosti i odgovornosti. Bilo ko da dođe na vlast, nam će biti isto.
    Moramo se menjati mi, a ne vlast.
  • Novosađanka

    03.12.2011 17:41
    Pojava nestašice lekova u ovoj zemlji je stalna pojava ali tu pjavu u mnogome potpomaže i samo ministarstvo. Letos sam imala pravu moru oko nabavke leka SUXINUTIN koji pretežno koriste deca obolela od epilepsije. Potera za lekom je bila strašna jer terapija se nesme prekinuti. Pozivala sam i ministarstvo da pitam zašto je država dovela bolesnike u ovaj položaj jer je potošnju lako pratiti pošto se lek izdaje samo u određenim apotekama. Na kraju većina nas se snašla nabavkom u Crnoj Gori i drugim zapadnim zemljama. Vrhunac cinizma smo osetili karajem oktobra kad je država najzad uvezla lek na moje veliko zaprpašćenje kad sam ga podigla rok upotrebe je bio do 04.2o12 što znači da su ga kupili na rasprodaji i da će verovatno deo kupljenog propasti jer se većina pacijenata snašla kupovino van zemlje. Lek koji sam nabavila kod naših suseda (Crna Gora) i koji je uvezen u avgustu jer smo kod njih izazvali nestašicu ima rok trajanja o4.2013., dok kutija kupljena u Nemačkoj ima rok trajanja do 02.2016.Iz svega navedenog znači da nam preostaje da se i dalje snalazimo ko ima materijalne mogućnosti ima nade a ostali kako im bude sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti