Austrija među vodećim ulagačima u Vojvodinu

Austrija, zemlja partner 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, među vodećim je investitorima u privredu Vojvodine, saopštio je danas Novosadski sajam.
Austrija, zemlja partner 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, među vodećim je investitorima u privredu Vojvodine, saopštio je danas Novosadski sajam. Prema podacima Privredne komore Srbije, Austrija je na prvom mestu među stranim investitorima u srpsku privredu, jer je od 2000. do 2010. godine investirala oko 3,1 milijarde dolara.

Austrija je i na devetom mestu po ostvarenom izvozu i uvozu u Srbiju, u čemu učestvuje sa oko tri odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da u Srbiji posluje 280 predstavništava austrijskih firmi i poslovnih banaka.

Prema informacijama Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond), u pokrajini trenutno posluje 16 kompanija iz Austrije, koje su od 2003. godine uložile 252,85 miliona evra i zaposlile 3.480 radnika. Na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu između Vlade Austrije i Vlade Vojvodine iz 2007. godine, Austrijska razvojna agencija (ADA) donirala je pet miliona evra finansijske i tehničke podrške za unapređenje kapaciteta u nekoliko institucija pokrajinske Vlade. Započet je i projekat podsticanja zajedničkih ulaganja između kompanija iz Austrije i Vojvodine, sa ciljem da se obezbedi adekvatna radna snaga za strane investitore, a pokrenuta je i obuka za savremene metode programiranja i savremene mašine za obradu i sisteme.

Novosadski sajam je saopštio da od 2000. godine austrijske kompanije intenzivno učestvuju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Najbrojnije su kompanije koje izlažu poljoprivrednu mehanizaciju, mašine, opremu i alate, ali je dominantno prisustvo učesnika u oblasti stočarstva.

Među eksponatima koje austrijske kompanije predstavljaju jesu i prehrambeni proizvodi, semenska roba, ambalaža i đubrivo. Austrija će biti zemlja partner na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 12. do 18. maja 2012. Tim povodom, delegacija Novosadskog sajma predstavila je potencijale te manifestacije na Poljoprivrednom sajmu u Tulmu, koji je održan od 30. novembra do 3. decembra.

  • Петровград

    05.12.2011 12:52
    Каквих змајева овде има !
    Хаха ... Дисинауруси хаха баш те змајеви ... припреми те зидове стижемоооооооооооооооооооооооооооооооооооо
  • 05.12.2011 08:19
    О нарко-групи "фирма" знам и више него што желим.
  • G

    05.12.2011 06:17
    Skoro je nemoguće poverovati količinu lupetanja koju je moguće pročitati u komentarima saleta fašiste i njemu sličnima. Vodeći se istom maloumnom logikom, interesuje me što ne bi Turska bila "Vojvođanska matica"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti