Blokirali autoput Novi Sad-Subotica

Oko stotinu osoba u invalidskim kolicima danas je, sa pratiocima, blokiralo autoput Novi Sad-Subotica kod Siriga, protestujući što još nije udovoljeno njihovom zahtevu za povećanje naknada za tuđu negu i pomoć.
Oko stotinu osoba u invalidskim kolicima danas je, sa pratiocima, blokiralo autoput Novi Sad-Subotica kod Siriga, protestujući što još nije udovoljeno njihovom zahtevu za povećanje naknada za tuđu negu i pomoć.

Protest, koji su organizacije invalida u Srbiji ranije najavile, trajao je 45 minuta, rekao je predsednik Saveza paraplegičara Vojvodine i protestnog odbora Stevan Lukovnjak. On je napomenuo da je slična blokada trebalo da bude organizovana i kod Batočine, ali se od te namere odustalo.

Lukovnjak je istakao da je tom prilikom ponovo iznet jedini zahtev osoba s invaliditetom: da naknada za tuđu negu iznosi 70 odsto prosečnog ličnog dohotka u republici, što bi iznosilo 27.000 dinara, ili 5.000 više od sadašnjeg iznosa.

Podsećajući da organizacije osoba s invaliditetom od juna traže to povećanje, zbog čega su u septembru organizovana i dva protesta pred zgradom Vlade Srbije, on je napomenuo da je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić predložio da bude formirana radna grupa koja bi predložila rešenje tog problema.

Lukovnjak je rekao da su im predstavnici Ministarstva finansija saopštili da u budžetu nema dovoljno novca za ispunjenje tog zahteva jer bi, kako je objašnjeno, za tu namenu trebalo da bude izdvojeno 1,8 milijardi dinara godišnje. On je istakao da će organizacije osoba sa invaliditetom istrajati u nameri da dobiju povećanje naknade za tuđu negu, a o načinima protesta će se dogovoriti, pošto dolaze hladni dani.

  • VIKI

    09.12.2011 12:17
    *******
    Jadna nam je drzava u kojoj smo se rodili!!!
  • moca

    09.12.2011 11:22
    Podržavam invalide nek se ministri odreknu svojih skupocenih putovanja i dnevnica ,odmah bi bilo novca u budžetu za invalidninu ,da hoće narod više da ustane dosta je više bede.
  • JA-

    09.12.2011 06:46
    Sramota
    Bojim se samo da jos te invalide ne proglase krivim sto su blokirali auto put koji je bio jedini put ka EU.Bice To Razlog koji ce se godinama provlaciti kao osnovni a Tadicu i njegovoj sviti ce sluziti kao izgovor za sve neuspehe.
    Sramota koliko se novca baci i ukrade.
    Kolubara i sl.
    Bezobrazluk divljastvo. Koliko se samo novca potrosi i baci po JKP u novom sadu svi ti ljidi bi mogli dobiti mnogo vise. posebno je zalosno mada ne razdvajam ljude sto se tu nalazi i velik broj vojnih invalida.Ljudi koje je ova ili neka "druga" zemlja upropastila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti