Vojska će dati kasarnu samo ako joj plate

Ministarstvo odbrane saopštilo je da nije moguće bez naknade ustupiti kasarnu "Arčibald Rajs" nevladinim aktivistima koji žele da u njoj naprave "Društveni centar".
Ministarstvo odbrane saopštilo je da nije moguće bez naknade ustupiti kasarnu "Arčibald Rajs" nevladinim aktivistima koji žele da u njoj naprave "Društveni centar".

U slučaju da se sa gradom ne postigne dogovor za ustupanje kasarne prenosom prava svojine uz odgovarajuću naknadu, otuđenje kasarne biće sprovedeno putem javnog nadmetanja. U saopštenju se navodi da oni imaju razumevanje za udruženja građana i istaknutih pojedinaca oko inicijative da se ustupe vojni kompleksi, ali da ona, ipak, nije sprovodiva.

Ministarstvo je ukazalo da je kompleks kasarne "Dr Arčibald Rajs"  uvršćen u Master plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Napominje se da je u toku postupak pribavljanja odgovarajuće imovinsko - pravne dokumentacije za otuđenje tih nepokretnosti.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović je ranije izjavio da gradska vlast nema novca da otkupi ovu kasarnu i da ga verovatno neće ni imati u bližoj budućnosti.

Aktivisti udruženja građana koji su "zauzeli" kasarnu s ciljem da je pretvore u dom nevladinih organizacija najavili su da neće napustiti prostorije u kojima borave već šest dana. Ivana Inđin rekla je da "Društveni centar" funkcioniše u teškim uslovima, jer kasarna nema struju, vodu i kanalizaciju, ali da se programi, koncerti, radionice i ostale aktivnosti održavaju po planu. Aktivisti su od gradskih vlasti zatražili da kasarnu otkupe i da je ne prodaju u komercijalne svrhe, već da je daju na upotrebu mladima za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti.

  • WTF?

    15.01.2012 23:07
    Neko je napisao da će država dati kasarnu Mafijeviću??? Jel to šala ili ozbiljno?

    Mada ne bi me čudilo da profesionalni lopovi pokone bivši objekat profesionalnih ubica profesionalnom koljaču.
  • 15.01.2012 16:11
    Limar
    "I MNOGO SMO ZGODNI I LEPI JER SE BAVIMO SPORTOM I NISMO USRANI I POPIŠANI."

    Lepota je povrsna. Postoji mnogo disciplina za koje ti jednostavno nisi rodena,sreco.
    Kamenjarki je pun grad, to sto ti ides da gledas u pozoriste prave bas ovakvi ljudi, usrani i popisani. Voleo bih da znam ko ti je otac i majka, mozda bi mi oni oprali gace i naparfemisali moje napaceno,bledo i mrsavo telo. Strasno je sta su tebi standardi.Vi sto srcete kafice po centru i pecete se ko kokoske, vi ste jako mali procenat mladih ljudi.Mnogi nemaju para da izlaze, da se zabavljaju. Zbog takvih nam treba DC.Vi burzujcici cete se vec snaci na nekom letovanju. Trazi od tate da ti kupi srce i mozak ,verujem da ima dovoljno kesa od postenog rada.
  • BoriS

    12.01.2012 14:06
    Slovo zakona
    1. Ideja drustvenog centra je dobra i podrzavam takvu inicijativu

    2. Koliko god plemenita i dobra ta ideja bila, slovo zakona kaze da oni ne mogu da budu u tudjem prostoru bez dozvole (koju nisu dobili). Slovo zakona je takvo, ako im to ne odgovara, treba da ili izvrse pritisak da dobiju dozvolu, ili izvrse pritisak da se promeni zakon. Tako funkcionise drustvo, a stav "pa bolje ovo nego da propada" nema puno uporista u zakonima. Mozda jeste bolje, al nije njihovo da to ocene jer taj prostor nije njihov pa da oni odlucuju njegovu sudbinu.

    3. Mnogo se spominje to "kako je vojska dosla u posed te zgrade". Kako kod da je dosla u posed, dosla je! Ako imaju papir da je njihovo, kraj rasprave! I ako se ne javi licno neko kome je to oteto, sa sve dokazima, nacin na koji je vojska dosla u taj posed ni na koji nacin ne igra ulogu u ovom slucaju.

    4. Obzirom na trenutnu situaciju u drzavi, ima mnogo boljih nacina da se iskoristi taj prostor (bilo sta sto otvara nova radna mesta npr.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti