Trgovci smanjuju marže, trebalo bi i cene

Novosadski trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, proizilazi iz dosadašnje kontrole inspekcije.

Novosadski trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, proizilazi iz dosadašnje kontrole inspekcije.

Tržišni inspektori su u Južnobačkom okrugu u prva dva dana prekontrolisali više od 50 radnji i nisu utvrđene nepravilnosti, kaže za Radio 021 načelnica Tržišne inspekcije odeljenja u Novom Sadu Senka Knežević. Ona navodi da je na terenu svih 30 inspektora. Krenuli su od velikih trgovinskih lanaca u kojima se pretežno snabdevaju građani, a kontrolišu se i specijalizovane prodavnice - mesare, ribarnice... "Sve radnje će biti prekontrolisane i kontinuirano će se raditi kontrole", tvrdi Senka Knežević.

Marža je ograničena na 10 procenata na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu. Uredba je stupila na snagu poslednjeg dana prošle godine i važiće šest meseci. Prema procenama stručnjaka, ova mera trebalo bi da snizi cene osnovnih životnih namirnica od 10 do 15 procenata. Kazne za nepoštovanje Uredbe su do dva miliona dinara, a može se izreći i zabrana obavljanja određene delatnosti do 12 meseci.

Poslednja istraživanja su pokazala da marže u našoj zemlji u proseku iznose 23 odsto. Za razliku od Srbije, marže se, kako kaže ekonomista Dragovan Milićević, u evropskim zemljama kreću najviše do 10 procenata. "Francuski lanac "Karfur" obračunava marže od 0,5 odsto, američki "Volmart" 3,6, a britanski "Tesko" 4,1 odsto. Ovi lanci imaju ogromne promete, broj kupaca i realizaciju i ne bi ni mogli da se uklope u veće marže", kaže Milićević.

  • asdf jklč

    07.01.2012 22:48
    bruka
    Ovo je samo jedna od mera kojom se ugnjetavaju mali privatnici...A Petrovic veli sad ce biti prava trzisna utakmica :)
    Zamazuju oci narodu, pred izbore...a ustvari haos prave.
    Sve vise ljudi bezi iz ove j... drzave a oni i dalje nezajazljivo i halapljivo trpaju u svoje dzepove. N E V E R O V A T N O !!!
  • AleksandarVojvodjanin

    07.01.2012 00:00
    Čivijaš
    Šta Šabačka čivija začivija,to hiljadu njih neće moći rasčivijati.....
    Teško nama svima,pa i njima ako ovde uskoro ne počne stvarno da deluje konkurencija...
  • 06.01.2012 18:18
    @Putar2
    Ili možda iz Belgije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti