Samo 19 Novosađana zlostavljano na radnom mestu?

Novosađani su u toku prošle godine Inspekciji za zaštitu na radu prijavili svega 19 slučajeva mobinga.
Novosađani su u toku prošle godine Inspekciji za zaštitu na radu prijavili svega 19 slučajeva mobinga.

Od toga većina slučajeva i dalje tapka u mestu, jer zlostavljani radnici uglavnom nisu "poštovali proceduru", tačnije započeli postupak posredovanja na radnom mestu i pokušali da se mirno dogovore sa poslodavcem, kaže za "Novosti" načelnica Inspekcije Ljiljana Stojšić.

"Od njih 19 koji su nam se obratili, u većini slučajeva se ispostavilo da nisu pravilno shvatili način na koji treba da reše problem, odnosno da je potrebno najpre pokrenuti postupak kod poslodavca pa su pomoć prvo tražili u inspekciji", objašnjava Stojšićeva.

U Osnovnom sudu u Novom Sadu prošle godine podnete su ukupno 24 tužbe zbog mobinga, a smatra se da je zlostavljanih radnika neuporedivo više.

  • @Anonimus

    13.01.2012 09:20
    Licno iskustvo
    Bio kod njih i izneo problem. Nisu hteli da intervenisu, upravo tako... najboolje je da se obratite Sudu.
    Uputio im pisanu predstavku, predao Sudu i posle par dana sretnem inspektora sa radnicima iz kadrovske sluzbe kod poslodavca u restoranu. Rostilj je verovatno bio kvalitetan.
    U medjuvremenu, dobio spor-ove i uverio se da je upravo u toj i takvoj inspekciji problem Kada bi oni preventivno, u skladu sa zakonom, odradili svoj posao malo bi slucajeva zavrsavalo na Sudu. Ili ih treba ukinuti, ili naterati da rade.
    Sa druge strane, mafijske bande kod poslodavca, sve trioskove placaju iz kase od narodnih para (ne iz svog dzepa) i mogu do mile volje i sasvim slobodno da svoje licne interese sprovode do nenormalnog bogatstva.
  • 10.01.2012 16:52
    Kada takvi radnici dođu u Inspekciju rada, tamo im najpre uz ciničan osmeh kažu da su oni nemoćni, te da je bolje da se odmah obrate Sudu.
    Kada se obrate poslodavcu, čak i usmenu ...usledi odmah otkaz Ugovora o radu.

    Sankcija za poslodavce nema, jer sudovi zakazuju prva (pripremna) ročišta za više od 6 meseci od dana podnošenja tužbe, a prva ročišta sa izvođenjem dokaza tek za oko godinu dana ili više od trenutka podnošenja tužbe???
    To je opstrukcija radničkih prava od strane sudija i sudova.
    Na kraju radni sporovi moraju da traju do 6 meseci po Zakonu, i to da se donesu drugostepene presude, ...zato svima savetujem da idu na Strazbur, zbog suđenja u nerazumnom roku!
  • kale

    09.01.2012 23:11
    i...
    Pa je li treba vise, zar nije dovoljno, i previse?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti