Problemi u štampariji se nastavljaju

Radnici štamparije "Dnevnik holdinga" jutros nisu smeli da održe konferenciju za novinare o poslovanju firme, jer im je to zabranila nova v.d. direktora Jasmina Mašulović, kaže za Radio 021 Steva Tomin iz sindikata štamparije.      
Radnici štamparije "Dnevnik holdinga" jutros nisu smeli da održe konferenciju za novinare o poslovanju firme, jer im je to zabranila nova v.d. direktora Jasmina Mašulović, kaže za Radio 021 Steva Tomin iz sindikata štamparije.

Konferencija je ipak održana, ali ispred zgrade Dnevnika. "Jasmina Mašulović je zabranila da novinari uđu u zgradu i da se bilo kakva konferencija održi, a takođe nam je zabranila da na bilo koji način kontaktiramo sa javnošću. Rekla nam je da, ukoliko se obratimo javnosti, možemo izvući samo deblji kraj", rekao je Tomin.

Prema rečima Jasmine Mašulović, radnicima je zabranjeno da održe konferenciju za novinare zbog toga što oni nisu za to ovlašćeni. Kako nam je rekla, svi koji žele da saznaju kakvo je stanje u štampariji mogu da se informišu kod rukovodstva kompanije.

"Obećala sam da ćemo u veoma kratkom roku sačiniti plan reorganizacije kompletnog sistema, ali s obzirom da se bavim štrajkovima, izjavama i neprekidnim ubeđivanjima da se samo radom problemi mogu rešiti, ja nisam u prilici da reorganizaciju sistema okončam onako kako sam rekla da ću to učiniti", istakla je Jasmina Mašulović.

Ona za Radio 021 kaže da će se do kraja marta napraviti  izveštaj o tome u kakvom je stanju "Dnevnik holding" i šta je sve potrebno da se problemi reše.

Obećavaju od juna

Radnicima i dalje nisu ispunjeni zahtevi za isplatu zarada i povezivanju radnog staža, iako im je to u pokrajinskoj vladi obećano, pa zbog toga za petak najavljuju proteste, kaže Steva Tomin iz sindikata.

"Mi smo zvali pokrajinsku vladu kako bi nas sekretarka Ana Tomanova Makanova primila na razgovore. Ukoliko ne nađemo nikakvo rešenje, mi ćemo protestovati ispred zgrade pokrajinske vlade", kazao je on.

S druge strane, Jamina Mašulović kaže da će radnicima jedan deo zarade biti isplaćen, te stoga ne vidi razlog za proteste. "Ne vidim nikakvo opravdanje za njihove proteste s obzirom na to da će deo zaostalih zarada iz 2009. godine biti isplaćen, a takođe su stigli i određeni predlozi i nacrti o ugovorima za nove poslove", kaže ona.

Sa ovim problemima radnici štamparije bore se još od juna, od kada su, sa povremenim prekidima, u pregovorima sa vlastima.

  • Pera Petrovic

    02.06.2010 14:25
    Dozovite se pameti
    Radnici Štamparije su najmanje krivi za nastalo stanje. Do toga su doveli rukovodstvo "Dnevnik Holdinga", "Dnevnik Vojvodina press d.o.o, VAC ostali dužnici, osnivac tj. Skupština Vojvodina i - pogrešna ne tržišna politika.
    U obe zgrade Dnevnika kao i u Skupštini Vojvodine od pamtiveka bile su dve struje. Jedni za napredak i razvoj i druga kojoj je uvek bio cilj da baca "klipove" u "mašinu" - da unište sve što se može i to svim sredstvima
    Jedino i moguce rešenje je da Sindikat (kada bi bio onaj pravi!) najavi Generalni štrajk, i to da sve stane. Da se sedi na radnom mestu. Van radnog vremena da se zaduže grupe štrajkaca uz asistenciju odgovarajuceg obezbedenja da stoji na svim ulazima u Štampariju, kako tkz. protivnici štrajka nebi slucajno ulazili u protorije i eventualno pokušali nešto raditi. Znaci totalni štrajk sve dotle dok se ne uplati svim radnicima staž, dok se ne isplate sve zaostale plate, dok se ne isplati regres za godišnji odmor u punom iznosu za sve godine retroaktivno, da se isplate sva dugvanja retroaktivno za putne trošlove kao i obeštecenje svakom radniku za permanentno zlostavljanje od strane poslodavca ne manje od 50.000 din po radniku. S obzirom da skupštine može sve da uradi što smisli - onda može udovoljiti i tim zahtevima. A porodici radnika koji je preminuo na sastanku Skupštin je u obavezi da njegovoj deci obezbedi stipendiju za školovanje kao i da im obezbedi zaposlenje nakon završenog školovanja. Pošto je Skupština bila u stanju da coveka koji je uzeo otpremninu (sa zavidnim iznosom) - vrati nazad i to na vecu funkciju. On nije dravni službenik. Znaci onda bi Skupština mogla da se potrudi da u listu "Dnevnik" u impresumu piše umesto "Dnevnik Vojvodina press d.o.o. ovako: "Dnevnik Vojvodina press - Štamparija d.o.o.
    Sve se to može i mora uraditi. Potrebno je samo mnogo dobre volje, pozitivne energije.
    Poslanici i zaposlen u Skupštini ne gladuju, redovno placaju režiju (racune).
    Krajnje je vreme da odvoje od usta i urde pravu stvar. Ako to urade onda ce biti gospoda bez navodnika. Gospodinom se niko ne narodi. To se stice recju a pre svega - delom. Dozovite se pameti. Rešite to vec jednom. Dajte ljudima pravo na život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti