Osnovano udruženje za kontrolu javnih nabavki

Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama, koje je danas osnovano u Novom Sadu kao neprofitna i nevladina organizacija, ima nameru da doprinese unapređivanju prakse javnih nabavki u Srbiji i suzbijanju neregularnosti u toj oblasti.
Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama, koje je danas osnovano u Novom Sadu kao neprofitna i nevladina organizacija, ima nameru da doprinese unapređivanju prakse javnih nabavki u Srbiji i suzbijanju neregularnosti u toj oblasti.

Time je ostvarena inicijativa započeta pre nekoliko godina da, u saradnji sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija, bude i kod nas bude stvorena jedna ovakva profesionalna i autonomna asocijacija, rekao je na Osnivačkoj skupštini direktor republičke Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Napominjući da su se, posle promene vlasti u Srbiji 2000. godine, često menjali ljudi koji rade u javnim nabavkama, što je bila određena smetnja uspostavljanju stabilnog sistema u toj oblasti, on je rekao da je zato važno osnivanje ovog udruženja koje će biti važna podrška u sistemu javnih nabavki.

Kroz sistem sertifikacije prošlo je oko 1.600 osoba, a njih oko 1.000 je već dobilo sertifikate za rad čime je stvorena "kritična masa profesionalaca, koji će biti okosnica tog udruženja", istakao je Jovanović i zahvalio na pomoći predstavnicima OEBS-a i Programa za razvoj pri Ujedinjenim nacijama (UNDP).

Rukovodilac programa UNDP u Srbiji Velibor Popović je podsetio da je Srbija potpisnik Konvencije UN o borbi protiv korupcije i naglasio da je veoma važna profesionalizacija državne uprave u segmentu javnih nabavki. "Svedoci smo da je sistem javnih nabavki u Srbiji veoma ranjiv na neregularnosti i potencijalnu korupciju", rekao je on i podsetio da su, prema izveštaju revizora za 2010. godinu, u toj oblasti "uočene neregularnosti od 850 miliona evra kod 47 budžetskih korisnika". Ako se uzme u obzir da Srbija godišnje troši oko 3,5 milijardi evra kroz javne nabavke i da je samo 47 subjekata pregledano, računica je da "preko 50 odsto svih javnih nabavki u Srbiji ima neku vrstu neregularnosti, što je veoma zabrinjavajuće".

Popović je napomenuo da će revizorski izveštaj za prošlu godinu biti verovatno još gori u tom pogledu i naglasio značaj uloge novoosnovanog udruženja da se taj procenat znatno smanji.

  • sweetheart

    26.01.2012 21:45
    :)))))
    hahahahaha odavno nije bilo smeshnije vesti!!!
  • Jovan2

    26.01.2012 14:59
    Udruzenje za unapredjenje izmisljanja tople vode
  • FTN

    25.01.2012 22:47
    Vec odavno cekam svoj komp
    Prolaze dani, meseci, pa i godine, a ja jos nisam dobio svoj davno obecani racunar. Pitanje je da li cu ga ikad i dobiti, jer sam u vreme pisanja zahteva trazio prosecnu konfiguraciju. Redovno pratim sajtove racunarske opreme, tesko se nalaze te sada vec stare komponente.
    Jadno. A sta se sve u medjuvremenu izgradilo i sta ce tek da se gradi na najvecem fakultetu u Srbiji. I za koje pare. A moj profa kaze da sacekam jos malo, javna nabavka samo sto nije zavrsena.
    Radim na nekom starom krsu, srecom net nije los, pa mogu da citam pametne stvari. A i ja cu istrazivati, ali sutra, kad dobijem novi komp.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.