Uskoro idejni projekt tunela kroz Frušku goru

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović izjavio je da je doneta odluka o izradi idejnog projekta tunela kroz Frušku goru, za šta će novac obezbediti Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović izjavio je da je doneta odluka o izradi idejnog projekta tunela kroz Frušku goru, za šta će novac obezbediti Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Petrović je za Dnevnik rekao da se još razmatraju opcije finasiranja, ali da je trenutno najbliža mogućnost davanja izgradnje tunela u koncesiju. Još ranije je beogradski Institut za puteve izradio generalni projekat magistrale preko Fruške gore, sa obilaznicom oko Iriga.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić najavio je prošle godine da će Pokrajina i Republika zajednički finansirati izgradnju tunela, te da će se uputiti i zahtev fondovima EU. Tada je rekao i da bi radovi mogli početi u prvoj polovini ove godine i da postoji interesovanje stranih ulagača za projekat.

Izgradnja tunela kroz Frušku goru ustvari je najskuplji deo budućeg poluatuoputa kroz Vojvodinu, od Međe na granici s Rumunijom do Rume, odnosno do autoputa Beograd - Zagreb. Izgradnja kompletnog putnog pravca u dužini od 162 kilometra uključujući i tunel, koštala bi oko 40 miliona evra.

Što se tiče samog tunela, predviđene su dve varijante: prema prvoj, tunel bi bio dugačak 1.233 metra, a prema drugoj 2.790 metara. Tunel bi ulazio kod Paragova, a izlazio kod Iriga. Najvažniji značaj tunela je taj što bi se konačno rešio ogroman problem prolazaka teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do12.000 vozila.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u epizodi Teleplova ''Tunel kroz Frušku goru''

  • deda75

    29.02.2012 10:30
    konacno
    E pa konacno da ja za mog zivota docekam i taj tunel svaka cast. Svaka cast deco !!!!
  • modesti

    22.02.2012 22:27
    lepa vest
    lepo je čuti lepe vesti pogotovo nešto ovako korisno, radujem se svakoj pozitivnoj novosti
  • Milka Canic

    21.02.2012 00:32
    Jel Tako Treba ?
    Naravno da ce biti izgrađen tunel... bolje sad nego nikad.... nije ni moglo ranije, jer se do pre 5-6 god nista nije gradilo vec samo rusilo i kritikovalo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti