Hoće li Anonimusima uspeti "Crni mart"?

Pripadnici novosadskog ogranka međunarodne hakerske organizacije "Anonimus" su početkom meseca započeli akciju "Crni mart", u kojoj su pozvali na bojkot svih medijskih sadržaja, kako legalnih, tako i nelegalnih.
Pripadnici novosadskog ogranka međunarodne hakerske organizacije "Anonimus" su početkom meseca započeli akciju "Crni mart", u kojoj su pozvali na bojkot svih medijskih sadržaja, kako legalnih, tako i nelegalnih.

Iako se u poslednje vreme o "Anonimusima" dosta pričalo, Novosađani sa kojima smo razgovarali nisu dovoljno upoznati sa najvljenom akcijom. Oni koji znaju o čemu se radi, uglavnom podržavaju ideju, ali ne veruju u njen uspeh.

- Nisam čula za akciju "Crni mart".
- Podržavam generalno celu priču, ali pitanje je koliko su ljudi spremni na tako nešto.
- Nije loša zamisao, ali ne može da uspe u Srbiji. To je zato što smo mi prosto takav narod, ništa ne radimo kako nam se naredi.
- Podržavam ih, ali kao i sve te akcije usmerene prema globalizmu, ne verujem da će išta uraditi. Mogu neku štetu na dan-dva da urade, ali dugoročni problemi ne mogu da budu rešeni.

Akcija je započela obaranjem sajtova Grand produkcije i Siti rekordsa. Nakon toga, Anonimusi su na svom tviter nalogu postavili saopštenje u kome su poručii javnosti da ne kupuju CD-ove, DVD-je, knjige, časopise, igrice, niti da preuzimaju muziku sa interneta, legalno ili nelegalno. Kako u zvaničnim saopštenjima srpskog ogranka "Anonimusa" piše, ovu akciju hakeri su započeli kao znak borbe protiv "korumpiranih muzičkih, filmskih i medijskih kompanija". Oni navode da time žele da ih "udare gde ih najviše boli - u njihov profit". Kompanijama su putem saopštenja poručili da će tokom celog marta bojkotovati njihove proizvode, da je znanje besplatno i da treba da ih očekuju.

Prodaja knjiga slabije ide

Mart je odabran zato što predstavlja kraj prvog kvartala u poslovnim izveštajima kompanija širom sveta. Urednik izdavačke kuće "Laguna" Igor Marojević, nije želeo da komentariše ovu akciju ispred svoje funkcije, ali je pristao da podeli svoje mišljenje sa stanovišta književnika.

"Ja sam protiv takvih akcija gde se nameće šta da se radi, a šta da se ne radi u čitavom jednom sloju ili stanovništvu. Mislim da tržište treba da reguliše stvari i da se ovakve akcije ne mogu odraziti bitno na prodaju", rekao je Marojević za Radio 021. On je dodao da ceni smelost ovih ljudi, ali lično ne podržava akciju.

Početak ove akcije, u kojoj se sugeriše da se ni knjige ne kupuju u ovom mesecu, poklopio se sa Novosadskim sajmom knjiga. Istraživali smo da li je sa početkom marta opala prodaja knjiga, kao i da li to ima veze sa pomenutom akcijom. Prodavci na sajmu imaju različite podatke o prodaji, ali dele mišljenje da to nema veze sa "Anonimusima".

- Knjige se slabo prodaju, ali razlog je veoma slaba posećenost sajma. Mislim da to nema veze ni sa kakvim akcijama, jednostavno, jako je malo posetioca sajma - kaže jedan od prodavaca.

Sigurno je da "Crni mart" ima podršku jednog dela građana, ali pitanje je koliko su oni koji se slažu  sa ovom akcijom apremni da se tokom celog meseca odreknu različitih medijskih sadržaja. Podsećamo, nedavno je u Srbiji uhapšen prvi pripadnik ove svetske aktivističke grupe, ali su potom njegovi saborci pojačali aktivnosti, pa su tako "pali" i mnogi sajtovi državnih institucija i ustanova. (Dragana Ristić, studentkinja žurnalistike)

  • novosađanin

    20.03.2012 18:07
    posećenost
    Evo iz teksta se može videti da pravi razlog slabe posete sajma knjiga nemanje para kod čitalačke publike. A nama se servira: zbog velikog ineresovanja posetilaca produžetak sajamske manifestacije i na zahtev izlagača za još jedan dan i to besplatno.
  • 19.03.2012 15:05
    "međunarodne hakerske organizacije "Anonimus""

    Anonimus nije iskljucivo "hakerski" pokret.
    A to mozete videti na ulicama USA-a itd.
  • Anonimusi

    19.03.2012 14:26
    skinite maske i pokažite ko ste. Zašto bi vam iko verovao ?
    A ova akcija.... neviđena glupost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti