Vlada Vojvodine odlaže vraćanje imovine Jevrejskoj opštini

I pored najavljene odluke o povraćaju imovine dve novosadske škole Jevrejskoj opštini, Vlada Vojvodine je ovoj verskoj zajednici poslala identičan odgovor koji su dobili i pre dve godine.
I pored najavljene odluke o povraćaju imovine dve novosadske škole Jevrejskoj opštini, Vlada Vojvodine je ovoj verskoj zajednici poslala identičan odgovor koji su dobili i pre dve godine, a u kom navode da imaju razumevanja za zahtev, ali da treba još vremena.

Kako za Radio 021 kaže predsednik novosadske Jevrejske opštine Goran Levi, Vlada Vojvodine je zatražila od ove verske zajednice dostavljanje dokumentacije od Agencije za restituciju, koju oni odavno poseduju.

"Mi smo Vladi Vojvodine takav sporazum i ponudili na osnovu izveštaja Agencije koja je utvrdila da je pomenuta imovina nesumnjivo naša. Oni su još tada uputili dopis pokrajinskom premijeru da napravi dogovor sa Jevrejskom opštinom, kako bi osigurali da ove dve škole zadrže obrazovu funkciju, što smo mi bez razmišljanja prihvatili još onomad", kaže Levi za 021.

Slučaj može i do Strazbura

Prema njegovim rečima, u pitanju je zavlačenje kako bi odložili i na druge načine opstruirali povraćaj imovine koja se inače bez problema vraća drugim verskim zajednicama na teritoriji Pokrajine. Levi je nagovestio da ukoliko se pitanje povraćaja imovine Baletske i Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača ne reši u najkraćem mogućem roku, Jevrejska opština će pravdu potražiti u Strazburu.

"Pošto naša dokumentacija u potpunosti potvrđuje osnovanost zahteva za povraćaj, mi nećemo odustati. Uradićemo to što se traži, tražićemo papire u Beogradu, a ukoliko ne vidimo konkretne korake, posetićemo i jedan drugi grad", navodi Levi.

Naime, iako je krajem novembra pokrajina trebalo da potpiše ugovor o povraćaju imovine sa Jevrejskom opštinom u Novom Sadu, papir nikad nije stigao na parafiranje. Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je pre tri meseca izjavio da je restitucija u slučaju jevrejske zajednice u Novom Sadu stvar kako ekonomske, tako i istorijske pravde. On je tada objasnio da je dogovor već pao, i da je Jevrejska opština pristala da škole zadrže funkciju, a da kirija za ove objekte bude "simbolična". (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Drveni

    20.03.2012 16:47
    Svedok

    Agencija vraca imovinu po zakonu a ne Pokrajina!
    Stvar je u kiriji.Para nema.Od Sinagoge leba nema....
  • 20.03.2012 11:10
    @156
    Na celu Vlade Vojvodine je dr.Bojan Pajtic, koji je clan DS-a

    te ne treba brkati zahteve Vojvodjana, koji su opravdani i

    NE IZVRSENJE obaveza Vlade Vojvojvodine, prema gradjanima Vojvodin na celu sa dr.Bojanom Pajticem,
    jer ipak je B.Pajtic iz BGD stranke i naravno da se povinuje naredjenima svoje stranacke centrale

    samo toliko da se zna....Vojvodinom upravljaju BGD stranke....
  • 156

    20.03.2012 06:12
    Sjasi Kurta da uzjasi Murta
    Cek,cek,cek...a jel to ne daju oni sto se zale da im Srbija ne da novce,imovinu,autonomiju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.