Počela obnova rodne kuće bana Jelačića

Počela je obnova rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića, koja se smatra jednom od najlepših baroknih građevina u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Počela je obnova rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića, koja se smatra jednom od najlepših baroknih građevina u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Obnovu kuće, sa koje se pre dve sedmice obrušio deo fasade, finansira Grad Novi Sad, a radove nadzire Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Kako su najavili stručnjaci iz Zavoda, biće popravljen deo krovne konstrukcije, crepa, potkrovlja i deo fasade.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića oštećena je početkom marta usled topljenja snega, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pod čijom je zaštitom kuća, tada je novinarima rečeno da nemaju novca, a ni obavezu da saniraju štetu. Oni su objasnili da bi o kući trebalo da brinu njeni stanari i korisnici prostora.

Jelačićeva rodna kuća sagrađena je 1745. godine.

  • Caki

    26.03.2012 19:47
    POLJUPCI SU PALI!
    Bome izljubi ona njega, oseti se ta neka prisnost izmedju njih i neko posebno razumevanje, mislim na terenu kada su se sreli. :)
  • 24.03.2012 20:13
    Ceo Gradic bi bilo pozeljno popraviti...
    Secam se davnih godina... pre 1980 godine Gradic se s vremena na vreme renovirao tj popravljale i krecile fasade

    i onda sve prestalo, pocelo da se urusava, verovatno da bi neki "zasluzni" gradjanin izgradio jos stariji i lepsi Gradic
  • Teodora

    24.03.2012 19:43
    obnova
    Samo da li se zna kada ce ucenici Malinove skole moci da krenu u nju ,jer ne znam pod cijom je ona zastitom ?!Mogli ste prvo osnovnu skolu da sanirate ,pa onda obnovu kuce!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti