FOTO: Održan skup desničara na Trgu

Nekoliko desetina pripadnika desničarskih organizacija potpisanih kao "Patriotske snage Srbije" okupili su se danas na Trgu slobode povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja.
Nekoliko desetina pripadnika desničarskih organizacija potpisanih kao "Patriotske snage Srbije" okupili su se danas na Trgu slobode povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja.

Na skupu pod nazivom "Nato dahije – marš iz Srbije", oko sat su vremena držani govori, i to na bini postavljenoj za sutrašnji Novosadski polumaraton ispred hotela "Vojvodina".

Potom se grupa, skandirajući i mašući zastavama, zaputila kroz ulicu Modene, preko Bulevara Mihajla Pupina ka mostu Dugi.
Nosili su transparente "SNP Naši", "Nikad u NATO", "Dogodine u Prizrenu", majice "Ultra četnici", zastave "S verom u boga - sloboda ili smrt". Kolona, ispred i iza koje je išla policija, je sa mosta bacila vence u Dunav, a potom se vratila nazad.

Podsećamo, povodom najave da će se održati skup desničara, stručnjaci su za 021 naveli da je to samo perfidno maskiranje ekstremističkih organizacija pod plašt opravdanog besa zbog NATO agresije.

Sociolog Vladimir Marković je rekao da su na ovaj način neofašističke organizacije želele samo da iskoriste emocije koje sećanje na bombardovanje Novog Sada budi među građanima za svoje ciljeve. "Komemorativne skupove te vrste razne neofašističke organizacije prave ne zato što su antiratno nastrojene ili zato što hoće da odaju poštu nevinim žrtvama, već da bi manipulacijom emocijama uticali na određene delove društva za koje oni smatraju da su njihova ciljna grupa", smatra ovaj sociolog.

Marković navodi primer komemorativnih skupova koje neonacisti svake godine organizuju u Nemačkoj, gde pod maskom savezničkog bombardovanja Drezdena promovišu ideje Trećeg rajha. Prema njegovim rečima, domaći desničari su imali prilike u prošlosti da se pokažu kao antiratni i antiimerijalištički aktivisti, ali to nisu činili. "Ovakav skup nema za zadatak da na adekvatan način afirmiše antiimperijalistička osećanja koja nesumnjivo postoje u narodu. Za to je dobar primer leto prošle godine, kada je u Beogradu održana najveća NATO konferencija u Srbiji – prilikom tog događaja isti ti neofašisti su ćutali i nije im padalo na pamet da protestuju", kaže Marković.

Komentari 131

  • 29.03.2012 10:45
    "ima samo titoista a njihova dela su vidljiva. Tragovi im smde necovestvom.Nekada nas je bilo koliko i engleza , gde nestadosmo . Decu nam predaju cedomorstvu ,ubijaju nas svakodnevno, likvidiraju fizicki, duhovno ,ekonomski, izgladnjuju ,sramote. Uce nas da smo genocidni.Unistavaju nam jezik, pismo ...Serbi Sloga i mir medju nama i medju svima . Serbon."

    Sta pricas. Da nije bilo "titoista" ne bi bilo ni Srba. Ko ti je doneo bedu ako ne nacionalizam i ratovi Milosevica i njegovi naslednici ("nacional-demokrate")? Nestali smo zbog glupog ponosa i srljanja u ratove,
    zbog gresaka koje nismo naucili iz istorije. Treba prihvatiti istinu, promeniti se i krenuti dalje.
    DOKLE da upiremo i lupamo glavom u zid?
    Zar ne shvatate da ne mozete ici protiv celog sveta silom? Niko ne unistava Srbe vise od Srba.
  • Mare - Karanovo

    28.03.2012 09:21
    tito-isti
    titovi sinovi zvanicni nezvanicni , imao je preko pedeset drugarica. Sada nama , koji smo preziveli njihov genocid govore da smo mi Rodoljubi i patriote ustvari nacisti i fasisti.Toga u Srbiji nema , ima samo titoista a njihova dela su vidljiva. Tragovi im smde necovestvom.Nekada nas je bilo koliko i engleza , gde nestadosmo . Decu nam predaju cedomorstvu ,ubijaju nas svakodnevno, likvidiraju fizicki, duhovno ,ekonomski, izgladnjuju ,sramote. Uce nas da smo genocidni.Unistavaju nam jezik, pismo ...Serbi Sloga i mir medju nama i medju svima . Serbon.
  • Ritam Unereda

    26.03.2012 17:36
    -doriana
    N e v e r o v a t n o !

    Ja citam naslov,

    "FOTO: Održan skup desničara na Trgu"

    ,ni traga o prosecnoj plati, njenim tendencijama, Canku, Tadicu, zatvoru ili porezima.


    Roky, koji se nekim cudom snasao da ukuca slova u monitor, je samo jednim postom preneo besnilo na ucesnike ovog umobolnog dogadaja. Alfa muzjak, rekli bi.
    Sta bi tek uradili kada bi vas majstori demagogije, lideri svega svetog i otacastvenog, napujdali na nevine ljude. O cekaj, to ste vec radili 90-ih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti