Novosađani će moći da ulažu ušteđevinu u svoj grad

Prema izmenama Zakona o javnom dugu, u trećoj tranši kupovine opštinskih obveznica kojima se zadužio Novi Sad krajem aprila moći će da učestvuju i građani, a vrednost pojedinačne hartije od vrednosti biće 100 evra, saznaje Radio 021.
Prema izmenama Zakona o javnom dugu, u trećoj tranši kupovine opštinskih obveznica kojima se zadužio Novi Sad krajem aprila moći će da učestvuju i građani, a vrednost pojedinačne hartije od vrednosti biće 100 evra, saznaje Radio 021.

Član Gradskog veća za finansije Živko Makarić navodi da će kamatne stope koje će biti ponuđene građanima bite mnogo povoljnije od onih koje nude banke, što će Novosađanima omogućiti veoma pristojnu zaradu.

"Otkup obveznica ima dvojak značaj za građane. Najpre, to je način da investiraju svoju ušteđevinu uz veoma dobre kamate, ali sa druge strane i da aktivno učestvuju u izgradnji kapitalnih investicija, poput Bulevara Evrope, koji će nesmunjivo biti ponos Novog Sada", navodi Makarić.

Prvu emisiju hartija od vrednosti otkupila je UniCredit banka, dok će ime finansijske institucije koja bi trebalo da otkupi kompletnu drugu tranšu obveznica biti poznato u narednim nedeljama. Makarić kaže da građani koji budu učestvovali u kupovini hartija od vrednosti mogu da očekuju zaradu od preko 60 odsto od sume koju su uložili. "U pitanju su kuponske obveznice koje će se isplaćivati dva puta godišnje. Prve dve godine biće isplaćivana samo kamata, dok će u narednih deset godina sa kamatom na račune Novosađana legati i deo glavnice. Tu treba napraviti plan otplate, ali ukupna suma koju građani koji ne budu povukli svoj novac u trajanju od 12 godina mogu da očekuju zaradu od preko 60 odsto od uloženog iznosa", najavljuje Makarić i poručuje da će uskoro biti poznato na koji će način zainteresovani moći da konkurišu.

Hoće li biti i isplaćeno?

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže za 021 da mu nije jasno zbog čega se Novi Sad uopšte zaduživao, kada vojvođanska prestonica ima zabeležen najveći rast budžetskih prihoda u celoj Srbiji, sa izuzetkom neprikosnovenog Beograda. Prema njegovim rečima, svetske tendencije pokazuju da će u doglednom periodu i kompletne opštine ići na doboš, što može predstavljati problem u servisiranju ovakvih finansijskih obaveza.

"Pojava da opštine idu na doboš, koja je nedavno započeta u Americi , sigurno će doći i kod nas. Ja zaista ne znam kojom imovinom se garantuje, i šta će gradovi poput Novog Sada morati na kraju da rasprodaju kada ne budu mogli da vraćaju svoje obveznice", nepoverljiv je Zdravković.

Obveznice kojima se zadužio Novi Sad izdate su na 12 godina, sa godišnjom kamatom od 6,25 odsto, što je dosta povoljnije od kamata pod kojima su se zaduživali drugi gradovi, pa i sama republika. Kupac obveznica prve tranše bila je Unikredit banka, sa kojom je Grad Novi Sad u julu ove godine potpisao ugovor o izdavanju municipalnih obveznica u ukupnoj vrednosti 35 miliona evra. Novi Sad namerava da novcem prikupljenim na ovaj način finansira dva kapitalna infrastrukturna projekta – završetak Bulevara Evrope i izgradnju 100 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • novosađanin

    29.03.2012 14:57
    ni u ludilu
    Poštovani sugrađani o ovoj ideji nemojte razmišljati ni u ludilu. Da je to sigurno ove municipalne obveznice pokupovale bi banke između sebe, nas ne bi ni pitali. Ko će da im veruje sutra a ne za 12 godina.
  • Lokal patriota

    29.03.2012 13:03
    Sad' ce Sale NS da se pokaze.
  • Lalla

    29.03.2012 12:59
    setio se...
    Stariji covek pa treba da se priseti....
    Sezdesetih,sedamdesetih su gradjani Novog Sada kroz Gradski samodoprinos,Mesni samodoprinos i lino ucesce u mrezi i priklljucku izgradili;
    vodovodnu mrezu,kanalizaciju,puteve u lokalnim ulicama,telefonsku mrezu.individualni potrosaci gasa- gasnu mrezu i kroz doprinos za Drmno...drmnuli za Drmno....
    Sacica ljudi,uglavnom partijski poslusnici izuzetno komotno i lepo zive u Javnim preduzecima i Upravnim odborima; u firmama koji su nastali udruzivanjem, sredstava gradjana kroz doprinose i licnim ucescem!!!!!!
    Istovremeno sve to je slabo ili nikako odrzavano,pa sada treba traziti ino-partnere za dokapitalizaciju!!!!!!!!!.........
    Da napricamo da su usluge istih su najskuplje i izuzetno loseg kvaliteta!!!!...
    Monopolisti - moze im se pod kisobranom partija...
    A bogam i dosta njih meraci kako da se i to raskrmci,,,,,,za neke pogodnosti licne i partijske ;kao naprimer NIS!!!!!!!!!!!!!.....
    Da se podsetimo kako to izgleda u praksi;kada gradjani ulazu u svoj Grad!!!!!!..........
    Druze Tito,skrenusmo sa puta;
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!!!!......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti