Novosađani prave prvi domaći satelit

Srbija će lansirati svoj prvi satelit 2014. godine, a konstruisaće ga i napraviti stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Tehnološkim institutom u Cirihu.
Srbija će lansirati svoj prvi satelit 2014. godine, a konstruisaće ga i napraviti stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Tehnološkim institutom u Cirihu.

Zahvaljujući razvojnom programu EU Srbija će lansirati svoj prvi satelit u orbitu koji će se koristiti za naučna istraživanja, a kojim će se upravljati iz Novog Sada, piše Pres.

Projekat je odobrila Evropska komisija, kroz okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj - FP7 kao najveći istraživački i razvojni program Evropske unije, i biće finansiran iz evropskih fondova.  

Satelit će koristiti UN i 50 svetskih univerziteta.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Domaći satelit''.

  • Ime mi je ...

    07.11.2013 19:45
    Imam nekog starog gvožđa, eksera, šrafića ako vam zatreba za satelit. E da. Imam i jedan silikon za sanitarije ako vam treba da ga polepite....
    Ma šalim se Svaka čast momci i sretno ;-)
  • Vedran

    26.06.2012 07:02
    Pustite ekipu da radi! Projekti FTNa su svetski priznati. Koliko su samo kolege pokupile pohvala i nagrada npr. za "solarni punjac telefona"?

    Ovde u Srbiji su svi koji (ono malo njih), gledaju napred budale i ludaci. Da li je Tesla bio budala, Pupin?! Da nije njih vi cinici i vucibatine jos bi citali pod svecom!

    I oni su morali da pobegnu negde gde ce ih ceniti! Nije ni cudo sto mladi beze u inostranstvo! Sta ce ovde da im stalno neko podmece nogu i smatra ih budalom?!
  • Ciolkovski

    31.03.2012 21:53
    Draga MiLena,
    ...normalan sam, hvala na pitanju. A što se tiče Vas... Sama činjenica da sedite za kompjuterom i imate internet (i kucate glupe komentare) vas svrstava u najbogatijih 40% stanovnika Srbije. Kad već 'oćete da zakidate naučnicima, da li ste spremni da svoju imovinu podelite sa onih 60% siromašnijih od vas, sa "ljudima koji gladuju i ubijaju se jer nemaju novca ni za najosnovnije potrebe"? Siguran sam da VI "ne možete da napravite ni dobar televizor, ni računar, ni automobil". Takvi promašeni cinici ne mogu ništa drugo nego da daju ozlojeđene komentare i sapliću one koji umeju, hoće & mogu nešto da urade. Čime se tako važnim i korisnim VI bavite kad dajete sebi za pravo da poslove delite na "korisne" i "beskorisne"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.