Zagađivanje izvorišta vode alarmantno

Najveće novosadsko izvorište vode, na Ratnom ostrvu, ima veliki problem sa zagađivanjem.          

Najveće novosadsko izvorište vode, na Ratnom ostrvu, ima veliki problem sa zagađivanjem.

Davor Santrač iz  "Vodovoda" kaže za Radio 021 da se na tom prostoru već dve godine izliva mazut iz Termoelektrane-toplane i tako dolazi do zagađenja. "Mi smo prošle godine, kao i ove, apelovali na nadležne organe da izvorište vrate u našu nadležnost, kako bi smo upravo zbog ovakvih situacija mogli da reagujemo. Situacija je trenutno takva da je u našem vlasništvu samo izvorište Štrand dok Petrovaradinska ada i Ratno ostrvo nisu", istakao je Santrač.

Kako zaštititi izvorište

Ukoliko se nastavi zagađenje, Novi Sad u skorijoj budućnosti neće imati dovoljno vode za piće. Da bi se buduće izvorište na Ratnom ostrvu zaštitilo od zagađenja, treba da se uklone polja koja se nalaze u okolini, koja zagađuju pesticidima, kao i mazut koji se izlio iz Termoelektrane-toplane, izjavio je direktor "Vodovoda i kanalizacije" Branko Bjelajac.

U narednih nekoliko godina izradiće se nova studija o zaštiti ovog prostora, rekao je on. "Trenutno je u toku izrada nove studije o zaštiti, tačnije o proširenju zona zaštite. Nakon izrade, studije se predaju svim institucijama koje imaju mogućnosti i instrumenata da zaštite ovo područje. U tome moraju da učestvuju republički, pokrajinski i lokalni organi, a naravno i naše preduzeće", kazao je Bjelajac.

Izvorište od velikog značaja za grad

Ovo je najveće novosadsko izvorište, sa kog se dobija oko 700 litara vode u sekundi. Proširenjem njegovog kapaciteta moguće je dobiti dodatnih 1.000 do 1.200 litara vode u sekundi, čime bi se dugoročno obezbedilo dovoljno sirove vode za snabdevanje grada.

Načelnica Gradske uprave za komunalne poslove, Lidija Tomaš, kaže da je prošle godine počelo dalje istraživanje područja na Ratnom ostrvu za novo izvorište.

"Prošle godine smo počeli sa hidrogeološkim istraživanjima, a ove godine to i nastavljamo. Sve prognoze govore da će se buduće nove količine vode tražiti na ovom prostoru", rekla je ona.

Grad je ove godine za razvoj izvorišta izdvojio 30 miliona dinara.

  • MajaS

    23.03.2010 13:31
    Napred kuga i kolera
    Krajnje neodgovorno! Da li zaduženi za to pitanje, za koje uzgred dobijaju lepu platu, uopšte umeju da ozbiljno rade svoj posao? Večni izgovori da je neko drugi kriv. Očigledno niste dovoljno odlučno apelovali na nadležne organe, da se reši, već hronična, opasnost od zagađenja izvorišta. Važno da je Davor Santrač jutros rekao da treba vaspitati novosađane i poskupiti vodu, kao dovoljno vam je 3 kubika po glavi, ostalo ima debelo da platite. Ko je dao dozvole za silne nove zgradurine? Neka sad oni reše problem vodosnabdevanja. Sa ovim gradom kao da se neko poigrava, neki stari klinci, koji nisu dobili čestite grdnje u vreme kad se kod deteta formira osećaj odgovornosti.
  • uvek sve kontra

    23.03.2010 13:22
    Preko javnih glasa cuju se obavestenja da novosadjani imaju apsolutno ispravnu vodu za pice, sada opet javna glasila javljaju da su izvorista na Ratnom ostrvu zagadjena.Sta je ustvari istina, najverovatnija istina je da novosadska voda nije ispravna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti