Provlačenje funkcionera kroz iglene uši

Skupština Vojvodine usvojila je odluku kojom se poslanicima izabranim većinskim izbornim sistemom, a koji su zatečeni u obavljanju više javnih funkcija, dozvoljava da ih obavljaju do kraja poslaničkog mandata.

Skupština Vojvodine usvojila je odluku kojom se poslanicima izabranim većinskim izbornim sistemom, a koji su zatečeni u obavljanju više javnih funkcija, dozvoljava da ih obavljaju do kraja poslaničkog mandata.

U razlozima za hitnost postupka, navodi se da je ovakvu odluku bilo neophodno doneti radi sprečavanja štetnih posledica koje bi mogle da nastupe u slučaju njenog nedonošenja.

Opozicija ovakvu odluku pak naziva bojkotom Zakona o borbi protiv korupcije, a jedan od njenih predstavnika ispred Srpske napredne stranke, Igor Mirović, kaže da se Demokratska stranka u Vojvodini suprotstavlja primeni zakona u Pokrajini. "Bilo bi možda malo čudno da neki običan građanin, koji nije zadužen i plaćen da donosi zakone i da ih sprovodi, ali kada to čine poslanici u Skupštini, onda je to zaista, istovremeno farsa, velika opomena i znak da je naš glavni konkurent u Vojvodini, Demokratska stranka, spremna apsolutno na sve, pa i na ovo drastično kršenje zakona", tvrdi Mirović.

Da je sve u skladu sa zakonom i Ustavom, smatra šef demokrata u Skupštini Vojvodine, Dragoslav Petrović. On kaže da će ovakva odluka biti osnova za eventualne zahteve poslanika za vršenje više od jedne funkcije. "Realnost nalaže da nema nikakvog razloga da se u ovom trenutku remete sistemi koji su izbornom voljom građana u ovom trenutku u punoj svojoj funkciji", kaže Petrović.

Nešto drugačije realnost vidi direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, koja očekuje da se pokrajinski poslanici, odnosno svi oni koji obavljaju više funkcija, do 1. aprila ipak opredele samo za jednu. Ona podseća da je Odbor Agencije nedavno usvojio pravni stav koji poslanicima dozvoljava da budu odbornici, ali i koji isključuje mogućnost saglasnosti Agencije za obavljanje druge javne funkcije, u slučaju da je zatraži funkcioner lokalne izvršne vlasti.

Ona je za Radio 021 potvrdila i da to konkretno znači i da gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, ne može da zadrži funkciju poslanika i gradonačelnika.

Da je odluka Skupštine Vojvodine u ovom smislu uzaludna smatra programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić: "Ja u tom smislu ne vidim nikakav prostor da se uopšte razmišlja o tome da li će neko omogućiti ili neće omogućiti funkcionerima da nastave da vrše više funkcija. Jednostavno ne vidim prostor za Agenciju da uopšte odlučuje o tom pitanju".

Nenadić tvrdi da u slučaju nepodnošenja ostavki do 1. aprila, a u slučaju vršenja više funkcija, jedino što preostaje jeste da se konstatuje da je zakon prekršen. On smatra da osim promene Zakona o borbi protiv korupicije i propisivanje izuzetka o paralelnom vršenju funkcija, sve drugo predstavlja neprimereno vršenje pritiska na Agenciju za borbu protiv korupcije. (D.S.)

  • kloti

    24.03.2010 18:54
    Ne pravite se ludi
    Što se pravite ludi i sada ste se odjednom našli u čudu? Naravno da oni nisu bolji od SPS-a i SRS-a, kao ni JUL-a, jer je veliki deo tog kadra, mislim na SPS i JUL, je prešao upravo u DS. Pa to su ti isti ljudi. Jako dobro oni znaju da im je ovo možda poslednji mandat, zato i kradu nemilice, tako da ih baš mnogo briga što vi u afektu pretite da nećete više glasati za njih. Ako i dođu ponovo, za neke četiri ili osam godina, na vlast, niko se više neće ni sećati šta su radili kad su poslednji put bili na vlasti. A vi, ovce, poturajte se sami na šišanje! Tako vam i treba!
  • plemenski savez

    24.03.2010 13:08
    svi za jednog jedan za sebe
    Tačno je da su izabrani. No, drugo je pitanje što u ovoj zemlji ne postoji odgovornost ni za krupnije stvari od obećanja koja su data pre izbora. Dakle, čovek bira onoga za koga smatra da će mu omogućiti bolji život a onda "ovi" to potpuno iznevere, čak, bez imalo stida rade u kontra smeru. Nama ne treba akceletaror da vidimo kako se živelo u srednjem veku, uskoro ćemo to i sami saznati.
  • sosa

    24.03.2010 09:45
    Meni se sve više čini da ovi namerno žele da izgube na narednim izborima...samo se još uvek pitam ZAŠTO? Od čeka su to ucvikali???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti