VIDEO: Novosadski robotičari sjajni na evropskom prvenstvu

Učenici Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" i studenti Fakulteta tehničkih nauka na evropskom prvenstvu u robotici "Eurobot" u Francuskoj postigli su izvanredan rezultat.
Učenici Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" i studenti Fakulteta tehničkih nauka na evropskom prvenstvu u robotici "Eurobot" u Francuskoj postigli su izvanredan rezultat.

Ovogodišnje takmičenje je održano od 17. do 20. maja u mestu La Ferte Bernard u Francuskoj i na njemu je učestvovalo ukupno 39 ekipa. Tri ekipe iz Srbije su osvojile:

Memristor (FTN): 3. mesto
Mily (FTN): 4. mesto
Electropioneer (ETS M.Pupin): četvrtfinale (plasman od 5. do 8. mesta)

Koncepcija takmičenja je takva da se održavaju mečevi u kojima se dva protivnička robota postavljaju na specijalan teren. Roboti se aktiviraju istovremeno i imaju 90 sekundi da se autonomno kreću po terenu, nakon čega se automatski zaustavljaju. U meču pobeđuje onaj robot koji je sakupio vise poena, u skladu sa pravilima takmičenja. Za svaki tim, prva faza se sastoji od 5 mečeva gde se protivnici odlučuju žrebom, a zatim 16 prvoplasiranih ekipa u eliminacionu fazu koja se igra po kup sistemu.

Dve prvoplasirane ekipe su RCVA i Space Crackers, obe iz Francuske. Uspeh ekipe iz Srbaije je time veći ukoliko se ima u vidu da su materijalna sredstva kojim raspolažu naši timovi i do 10 puta manja u odnosu na budžete timova iz Francuske, Nemačke, Belgije i ostalih "bogatijih" zemalja koje učestvuju u takmičenju.

  • NezavisnaAgencija_CESID

    31.05.2012 07:37
    Momci tipa izvrsni i rasni....
    nisam bio ubedjen da ce momci u ovome sastavu izaci na teren Francuske i osvojiti bilo sta osim gajbe piva :) :) , ali ipak napredak srpske robotike je usao u anale istorije, i kao sto smo nebeski narod i ovaj put nas je pogledao bog sa neba :)... Sad sve cestitke momcima na osvojenom plasmanu koliko sam uspeo da vidim i malo srece ih je delilo od treceg mesta.... sve cestitke i hvala im i za veliki trud koji su ulozili da se ime nase drzave pominje i u ovome sektoru (robotici) ....
  • Kapiten

    28.05.2012 08:06
    Dejane ZAŠTO!!!
  • TDMS- Kolege sa posla

    28.05.2012 07:42
    Čestitke za izuzetan uspeh
    Uspeh koji su postigle ekipe iz Novog Sada u takmičenju iz robotike je za svaku pohvalu i podršku!
    Posebno čestitke i pohvale kolegi Masliću iz ekipe Mily od kolega sa posla!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.