10 filmova u konkurenciji za nagradu Ibis Sinema sitija

Na festivalu Sinema siti, koji će biti održan od 16. do 23. juna u Novom Sadu, u "Press Exit Point" takmičarskoj selekciji internacionalnog filma posetioci će moći da vide deset ostvarenja u izboru kritičarke Dubravke Lakić.

Na festivalu Sinema siti, koji će biti održan od 16. do 23. juna u Novom Sadu, u "Press Exit Point" takmičarskoj selekciji internacionalnog filma posetioci će moći da vide deset ostvarenja u izboru kritičarke Dubravke Lakić.

Ovaj program predstavlja filmove prikazane na velikim svetskim festivalima i pokazuje najnovije tokove kojima se kreće nezavisna produkcija. Odabrani filmovi takmiče se za nagradu Ibis. Sinema siti imaće, kao i ranijih godina, domaću takmičarsku selekciju, raznovrsne prateće cikluse, akademski program...

Kako najavljuju organizatori, "Press Exit Point" donosi film "Saradnik" (Collaborator), debitantsko ostvarenje američkog reditelja i glumca Martina Donovana, koje je sa uspehom prikazano na festivalu Karlovi Vari, gde je osvojilo nagradu za najboljeg glumca (Dejvid Mors) i Fipresci priznanje kritike.
Peti film reditelja Enthovena "Doviđenja" (Hasta la vista / Come As You Are), premijerno je prikazan na festivalu u Montrealu, gde je osvojio Gran pri, kao i "People's Choice Award" i specijalno priznanje ekumenskog žirija.
Biće prikazan i drugi dugometražni igrani film mlade rediteljke Zuzane Liove "Kuća" (Dom / The House), priča o nesavršenom muškarcu koji sanja o savršenoj porodici. Film prikazuje oštar sukob generacija, ambicija i ideala unutar jedne nefunkcionalne porodice.

Na programu je i slovenački film "Laku noć, gospođice" (Lahko noć, gospodična / Good Night, Missy) u režiji Metoda Peveca. Ovaj film je višestruko nagrađen na festivalu u Puli, a govori o nestabilom odnosu i ljubavnim vezama glavne junakinje Hane koja na kraju, ipak, donosi odluku koja će joj olakšati život i učiniti je spokojnom.
Publika će videti novo ostvarenje francuske glumice i rediteljke Žuli Delpi "Le Skylab". Ova odlična komedija pruža nostalgičan osvrt na 1979. godinu i velika porodična okupljanja i to u noći pada Nasine "Skylab" svemirske stanice.
U selekciji je i film "Ljubav i modrice" (Love and Bruises), novo ostvarenje poznatog kineskog umetnika Lua Jea, autora "Letnje palate" zbog koje je u Kini dobio "titulu" zabranjenog reditelja.

"Istočni Stokholm" (Stockholm Östra / Stockholm East) Simona Kaijsera da Silve je intrigantna i opasna ljubavna priča između dvoje stranaca koji se upuštaju u vezu strasti i laži, višestruko nominovana za nagrade Švedske filmske akademije.
"Uspavani glas" (The Sleeping Voice / La voz dormida), treći je film Benita Zabrana koji je svetsku slavu stekao prvim ostvarenjem "Sam" iz 1990. godine. Novi film je predstavlja svedočanstvo o ženama koje su izgubile rat, završile u Frankovom zatvoru, trpeći nezamislive torture i zločine o kojima su morale da ćute...

Film "Nepravedan svet" (Adikos kosmos / Unfair World) grčkog autora Filiposa Citosa svetsku premijeru je imao na festivalu u San Sebastijanu, gde je osvojio nagradu za režiju i najbolju mušku ulogu (Antonis Kafecopulos).
Komedija "So života" (Gianni e le donne / The Salt of Life) italijanskog scenariste, glumca i reditelja Đanija di Gregorija je humana i optimistička priča o potrazi jednog 60-ogodišnjaka za "novim ljubavnim avanturama".

  • Filmofil

    29.05.2012 17:02
    Ulicni
    Zar imate 0 komentara na takav mega giga festival.Svi komplimenti za Dudu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.