Preminuo autor "Enciklopedije Novog Sada" Dušan Popov

U Novom Sadu danas je preminuo novinar, publicista i istoričar Dušan Popov, dobitnik Februarske nagrade Novog Sada za 2012. godinu.

U Novom Sadu danas je preminuo novinar, publicista i istoričar Dušan Popov, dobitnik Februarske nagrade Novog Sada za 2012. godinu.

Popov je rođen u Mokrinu, školovao se u Novom Sadu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1945. godine u listovima "Slobodna Vojvodina" (današnji Dnevnik) i "Glas omladine". U listu "Dnevnik" prešao je put od mlađeg saradnika do zamenika glavnog urednika.

Kao mlad novinar postavljen je za glavnog urednika kulturne institucije Tribina mladih. Godine 1972. bio je prvi glavni urednik tek osnovane Televizije Novi Sad. Dugo godina bio je član upravnog i izvršnog odbora Matice srpske, a u tri mandata i njen sekretar. U Sterijinom pozorju je bio prvi generalni sekretar.

Najviše gradsko priznanje, Februarska nagrada Novog Sada, Popovu je pripala jer je svoj životni i radni vek posvetio izučavanju istorijske građe i novosadske kulture. Autor je "Enciklopedije Novog Sada", dela koje se sastoji od 30 tomova, a članovi resorne gradske komisije su obrazložili da je, zahvaljujući Popovu, Novi Sad jedan od retkih gradova koji imaju svoju enciklopediju.

  • Branimir

    03.07.2012 15:52
    In memoriam
    Bio je to dobar čovek neka mu je laka crna zemlja.
    Treba podsetiti da je u osnovi to bila Enciklopedija Vojvodine zabranjena jogurt revolucijom čiju građu je Dušan kao njen urednik u Vojvodjanskoj akademiji nauka i umetnosti sačuvao,minuciozno doradio i sakupio novu o Novom Sadu..Izuzetan rad koji zaslužuje novo objedinjeno izdanje uz pomoć kulture Pokrajine i Novog Sada.
  • Tatjana

    03.07.2012 12:06
    VEČNAJA PAMJAT...
    gospodinu Dušanu Popovu, čoveku, intelektualcu koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u istoriji Novoga Sada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti