Svakog dana zlostavljana bar jedna Novosađanka

Svakog dana najmanje jedna Novosađanka pozove policiju jer je muž zlostavlja.

Svakog dana najmanje jedna Novosađanka pozove policiju jer je muž zlostavlja.

Statistika pokazuje da godišnje bude prijavljeno oko 500 ovakvih slučajeva u glavnom gradu Vojvodine.

Osim što koriste to što su fizički jači, nasilnici često posežu za noževima i makazama kojima suprugama nanose teške povrede. Oficir u novosadskoj policiji Đorđe Sokić, kaže za Blic da žene često osećaju krivicu kada prijavljuju muževe koji ih maltretiraju, ali da policija ne podnosi krivičnu prijavu za svaki slučaj nasilja, pa je tako za prvih šest meseci ove godine podneto njih 125.

To se uglavnom dešava kada su u pitanju svađe i pretnje pa policija u tim slučajevima samo upozorava nasilnike. Prema Sokićevim rečima, jedan od najvećih problema je to što mnoge žene kasnije poriču da su ih muževi tukli, a neke od njih odlučuju se da povuku prijavu.

Prema istraživanjima nevladinih organizacija, svaka treća Novosađanka trpi fizičko nasilje, dok je svaka druga podvrgnuta psihičkoj torturi. Zamenica ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov kaže da su ova istraživanja pokazala da se nasilje desi i po 20 puta pre nego što žrtve odluče da prijave zločin, jer nemaju podršku porodice.

"Policija često ne reaguje adekvatno, pišu novčane kazne, izdaju upozorenja i ne podnose prijave. To je pogrešno jer svaki slučaj nasilja treba da se rasvetli i da se vidi kakva je situacija u toj porodici. Kada se otkrije da žena trpi nasilje, neophodno je da se odmah angažuje što više institucija, prvenstveno Centar za socijalni rad koji će nju i decu smestiti u sigurnu kuću", kazala je Todorov.

Za nasilje u porodici predviđena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine, a ako je počinilac naneo žrtvi teške telesne povrede, do 10 godina.

  • novosadjanka

    10.07.2012 07:48
    nema nikakvih opravdanja za nasilje!!!
    ne u zatvor ,u kamenolom!!!
  • mak

    09.07.2012 19:06
    psihopate.......
    TO SU BALKANCI !!!
    DA SE ZNA KO NOSI PANTALONE !!!
    Lično bih im sekla ruke !!!
  • Tijana

    09.07.2012 11:09
    Žena nosi dete u stomaku devet meseci. Žena trpi bolove pri porođaju da bi donela na svet novo živo biće (među kojima je i to ,,muško'' koje zloostavlja svoju ženu)! Žena brine o detetu i kada spava i kad je budna do kraja njenog života! Muškarac koji digne ruku na ženu ne poštuje majku koja ga je na svet donela!
    @Novosađanka:
    Ako je muž nezadovoljan stanjem u državi neka tuče i maltretira državu, a ne ženu, jer mu žena nije kriva što ne dobija platu! Dosta sa zamenama teza!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.