Zašto tinejdžeri ne mogu sami kod lekara?

Institucija pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da nema pravnog osnova obaveštenje Ministarstva zdravlja, po kojem deca uzrasta do 15 godina u zdravstvene ustanove mogu da budu primljena samo uz prisustvo roditelja ili staratelja.

Institucija pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da nema pravnog osnova obaveštenje Ministarstva zdravlja, po kojem deca uzrasta do 15 godina u zdravstvene ustanove mogu da budu primljena samo uz prisustvo roditelja ili staratelja.

To obaveštenje u praksi dovodi do ugrožavanja prava dece na zdravstvenu zaštitu i u suprotnosti je sa zakonskim načelima pristupačnosti i pravičnosti zdravstvene zaštite, naveo je pokrajinski ombudsman.

"Šta se dešava, na primer, ukoliko dete od 13 godina svakodnevno treba da primi injekciju u domu zdravlja ili kada treba da ode na obaveznu mesečnu kontrolu zubnog aparata, u vreme kada su roditelji na poslu", navodi se u saopštenju.

Ombudsman je upitao i šta se dešava sa bolesnom decom koja žive na ulici, a do čijih roditelja najčešće nije moguće doći. "Toj deci, izuzev u hitnim slučajevima, to jest kada su životno ugrožena i kada to neko drugi primeti i prijavi, praktično su nedostupne usluge sistema zdravstvene zaštite", piše u saopštenju i dodaje se da je ombudsman postupao po prigovorima roditelja dece, kao i zdravstvenih radnika.

  • Studentkinja

    10.07.2012 12:50
    medicine
    Radi se tu najpre o delikatnijem problemu. mnogi lekari se automatski i bez pogovora pridrzavaju nacela da je bolje da roditelj bude prisutan. Tako em moze da vidi sta se detetu radi, kako je ono leceno, da pomogne uzimanju istorije ili u prepricavanju i sl. a pogotovo da sve bude transparentno, da ne bi doslo do eventualnog napastvovanja deteta ili manje ruznog postupanja svejedno.
    U najgorem slucaju videla sam, a i na fakultetu su nas tako ucili, da se ako roditelj ili drugi bliski pratilac ne moze biti tu (ili ne sme npr. kad se postavljaju delikatna pitanja tinejdzerima o drogi, seksualnoj aktivnosti itd.)insistira na ostanku sestre u prostoiji gde su lekar i pacijent. Drzava (preko svojih lekara naravno, koji stalno dolaze u granicne situacije) je htela da se maksimalno ogranici eventualno rizicno ponasanje ali je i onim ranijim zakonom bila (valjda zbog uskladjivanja sloboda s EU) dala previse privatnosti deci, gde su mogla da kriju mnoga stanja, bolesti i tajne od roditelja.
  • Fangio

    10.07.2012 11:45
    neznanje_je_smrt
    Savetujem vas da se bolje informišete i upoznate sa konkretnom problematikom pre nego što postavite komentar o tome šta je "normalno", kao se ne bi neprijatno iznenadili kada se vaša deca nadju u takvoj situaciji.
  • Novosađanin

    10.07.2012 10:34
    Ovo nije normalno
    Pa ova G17/URS ekipa nam je potpuno uništila i ono malo zdravstvenog sistema što smo imali! Pa dokle bre više?! Prvo je Tomica izbaljezgao sve što je mogao, a sad ovaj patolog nastavlja stopama njegovog partijskog kolege!

    Dokle će više da nas jašu? Ajde lepo neka kažu, svaki mesec, svi po 10.000 dinara nama, a za uzvrat dobijete šipak! Pa crknite kad ste ovce i volovi!

    I jesmo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti