Krivične prijave za nestanak para iz gradskog budžeta

Za nestanak 19 miliona dinara iz gradskog budžeta, do kojeg je došlo pre četiri godine, novosadska policija podnela je krivične prijave protiv Petra Vukašinovića (33) i Maksuta Ćatovića (62) iz Beograda.
Za nestanak 19 miliona dinara iz gradskog budžeta, do kojeg je došlo pre četiri godine, novosadska policija podnela je krivične prijave protiv Petra Vukašinovića (33) i Maksuta Ćatovića (62) iz Beograda.

Petar se tereti za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a Maksut osim za ovo krivično delo i za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Osnovano se sumnja da je Vukašinović, kao odgovorno lice privrednog društva "Trejler kompani", 2008. godine nenamenski potrošio 19 miliona dinara dotacije od Grada Novog Sada, namenjenih za dve kulturne manifestacije - "Na lepom plavom Dunavu" i za muzički festival "Janika Balaž", koje nikada nisu održane. On se tereti da je tako pribavio protivpravnu imovinsku korist za svoje preduzeće od blizu 10 miliona dinara, kao i za privredno društvo "Komuna produkcija", u iznosu od preko devet miliona dinara.

Ćatović, odgovorno lice "Komuna produkcije" tereti se da je nenamenski potrošio novac dobijen od preduzeća "Trejler kompani", za deo troškova realizacije projekta "Na lepom plavom Dunavu" i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist i za svoje preduzeće i za sebe lično. On je, takođe, osumnjičen da je prikrio poslovnu dokumentaciju "Komuna produkcije", odnosno da je nije učinio dostupnom nadležnim državnim organima.

Ćatović: Nezakonito ponašanje policije

Vlasnik "Komune" Maksut Maksa Ćatović oštro je kritikovao policiju zbog toga što je podnela krivičnu prijavu protiv njega, u kojoj ga je osumnjičila za finansijske malverzacije i optužio je za nezakonito ponašanje. "Ovo je samo jedna šarada koju nažalost plaćaju građani Srbije", rekao je Ćatović i dodao da je ranije podneo prijavu protiv inspektora iz Policijske uprave Novi Sad za nezakonito ponašanje prilikom istrage. Prema njegovim rečima, policija nije mogla da podnese prijavu, jer je ona već podneta, a jedino je tužilaštvo moglo da je dopuni.

Precizirao je da je pre skoro tri godine krivičnu prijavu podneo gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zbog organizovanja nekih kulturnih manifestacija u vreme nekadašnje gradonačelnice Maje Gojković. "Tužilaštvo je prihvatilo krivičnu prijavu i naložilo policiji da uradi određene istražne radnje, pa je prijava umesto NN osoba dopunjena imenima konkretnih osoba, uključujući i mene", naveo je Ćatović.

On je naveo da su novosadski policijski inspektori sprovodili istragu i van područja svoje mesne nadležnosti, kao i da su od portira u jednoj zgradi u Novom Sadu tražili da im otključa njegov nedovršeni stan, kako bi proverili da li je on unutra. "Dokle postupak izlazi van standarda istrage, govori i podatak da su čak išli i u jednu firmu da provere zašto je beskamatno pozajmila pare "Komuni", naveo je Ćatović.

On je demantovao i navode policije da muzički festival "Janika Balaž" nije održan i rekao da postoje i televizijski snimci Televizije Vojvodine sa tog festivala. "A festival "Na lepom plavom Dunavu" nije održan, jer se Pavličić usprotivio promeni termina i tražio od "Trejler kompanija" da vrati pare, što ovaj nije mogao jer je već "Komuni" prebacio pare, a "Komuna" je prebacila pare izvođačima, o čemu postoji uredna dokumentacija", rekao je Ćatović. On je demantovao i navode policije da je "Komuna" uskraćivala podatke prilikom istrage.

Pare nikad neće biti vraćene u budžet

Podsetimo da je u Novom Sadu krajem juna 2008. godine, trebalo da se održi trodnevna manifestacija pod nazivom "Na lepom plavom Dunavu". Između ostalog, najavljeno je spektakularno izvođenje kantate "Karmina Burana", te nastup Bečke opere. Iz dokumentacije u koju je Radio 021 imao uvid, vidi se da je bivša gradonačelnica Maja Gojković, 11. aprila 2008. godine, samo sedam dana nakon što je "Trejler kompani" zatražio pare iz gradskog budžeta, prihvatila da Grad bude pokrovitelj manifestacije. Potom su ugovor o saradnji potpisali direktor "Trejlera", Petar Vukašinović i tadašnja načelnica gradske Uprave za kulturu, Tijana Pavlov.

Manifestacija je navodno dva puta odlagana zbog lošeg vremena, a jednom zbog sprečenosti umetnika da nastupe. Kako je postalo izvesno da nikada neće biti održana, a pare vraćene u budžet, Gradsko javno pravobranilaštvo se nekoliko meseci od promene vlasti 2008. godine i odlaska Maje Gojković s mesta gradonačelnice, obratilo Trgovinskom sudu. Ni nakon pravosnažne presude do novca se nije moglo doći, jer sa računa beogradskog preduzeća nije imalo šta da se isplati.

Sadašnja gradska vlast na čelu s gradonačelnikom, Igorom Pavličićem, nije insistirala na utvrđivanju krivične odgovornosti u ovom slučaju, a kada smo ih pitali zbog čega, kratko i pismeno nam je iz kabineta gradonačelnika odgovoreno - da je to pitanje u nadležnosti pravosudnih organa, policije i tužilaštva. Ipak, tim organima tada se nisu udostojili da prijave slučaj, iako je to obaveza svakog ko ima saznanja o izvršenju krivičnog dela.

Nakon insistiranja Radija 021 da se ovaj slučaj rasvetli, novosadska policija je pre  više od godinu dana  pokrenula istragu, koja je konačno rezultirala podnošenjem dve krivične prijave. Osumnjičenima prete zatvorske kazne, ali od vraćanja novca u gradski budžet nema ništa. "Trejler kompani" društvo je s ograničenom odgovornošću, što znači da Petar Vukašinović za poslovne poteze ne odgovara ličnom imovinom. Zakonska regulativa omogućava zaplenu imovine u slučaju organizovanog kriminala, ali 14 miliona dinara, odnosno 19 miliona dinara koliko je uzeto za obe manifestacije, za to nije dovoljan iznos, niti se u ovom slučaju može dokazati hijerarhija kriminalne grupe. (Dejan Stojičić)

  • Lala

    11.07.2012 11:00
    Ko je pokro pare? Beogradjani...
  • Sasa

    11.07.2012 08:37
    UGOVOR = MUSTRA SA PARAGRAFA!
    Kakav pravnik takav i ugovor! To samo u našoj zemlji postoji odgovornost privatnih firmi, a nikako odgovornost državnih činovnika, jer su državni činovnici za svoju nestručnost i površno poznavanje prava zaštićeni kao beli medvedi, a još ako su politički podobni, onda vrlo lako postaju i ministri za propise.
  • Anonimus

    11.07.2012 08:32
    Tijana Pavlov......?
    Ako je ispred Grada štetan ugovor potpisala Tijana Pavlov, tadašnja načelnica Gradske uprave za kulturu a sada članica Gradskog veća za propise, onda nije jasno kako to da i protiv nje nije podneta krivična prijava...? Opet je preovladala politička moć. Kako je moglo da se desi da se na osnovu nečijeg usmenog obećanja (što je formalno uneto u ugovor) da će se održati koncert u NS isplati celokupan iznos (19 miliona) bez ikakvog sredstva obezbedjenja? Minimum koji je morao biti uslov za zaključenje ugovora jeste barem pisana prepiska izmedju organizatora koncerta i Bečke opere da je zainteresovana da u odredjeno vreme održi koncert u Novom Sadu. Pa valjda je ugovorom trebalo zaštititi Grad od eventualnih rizika realizacije? Zašto je isplaćen celokupan iznos unapred? Šta je načelnica Gradske uprave za kulturu preduzela protiv organizatora? Cela ova priča debelo smrdi, a pogotovo šta je ista ta osoba koja je potpisala rizičan ugovor u ime Grada sada unapredjena u članicu Gradskog veća za propise Grada Novog Sada. Politika ispred struke, politika iznad pravosudja. Valjda će se novi tužioci pozabaviti ovim slučajem ponovo, bez uticaja političara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti