Ustavni sud: Novi Sad nije glavni grad Vojvodine

Ustavni sud Srbije utvrdio je da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom.
Ustavni sud Srbije utvrdio je da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Kako prenose mediji, u obrazloženju odluke koja je napisana na čak 85 strana, navodi se da je definisanje Novog Sada kao "glavnog" grada - suprotno zakonu svih zakona. Novi Sad ostaje administrativni centar i sedište organa pokrajine. Pored toga, predlagači ove vrste propisa neće morati da traže mišljenje nadležnog organa APV tokom donošenja zakona koji uređuju "pitanja od pokrajinskog značaja".

Pokrajina je ostala i bez kancelarije u Briselu, odnosno prava da, kako se navodi u zakonu, "u okviru svoje nadležnosti može osnovati predstavništva u regionima Evrope".

Vojvodini je oduzeto pravo i da preko svojih organa u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja "donosi, sprovodi i nadzire mere agrarne politike i mere ruralnog razvoja". U suprotnosti sa Ustavom su i članovi zakona koji su APV omogućavali da "uređuje, unapređuje i obezbeđuje zaštitu životne sredine ", kao i pitanja vezana za lov i ribolov.

Autonomna pokrajina je ostala i bez prava da donosi strategiju tehnološkog razvoja i da osniva fondove za sufinansiranje pogona visokih tehnologija, rešavanje stambenih pitanja mladih naučnika.

Isto tako, ukoliko se budu osnivale nove jedinice lokalne samouprave, ukidale ili spajale postojeće, APV neće imati pravo na mišljenje. Vojvodina je izgubila i neke mogućnosti u oblasti energetike: da predlaže deo programa za ostvarivanje razvoja ove nauke na svojoj teritoriji, da utvrđuje potrebe i obezbeđuje kapacitete.

Republika Srbija imaće i dalje nadležnost da unapređuje politiku u oblasti ravnopravnosti polova na teritoriji pokrajine, zatim da predlaže mrežu sudova, dok Pokrajina neće moći da poslove iz kulture, prosvete i javnog informisanja poveri savetima nacionalnih manjina.

Ipak, 14 odredbi koje su bile sporne prošlo je test sudija. Tako će APV i dalje uređivati nadležnost, izbor i rad organa i službi koje osniva, a moći će da sarađuje sa "odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, u okviru spoljne politike Srbije".

Predlog kojim se osporava ukupno 25 odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kao i ustavnost i zakonitost većine odredbi Statuta pokrajine, podnelo je 30 poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije decembra 2009. godine. Šef poslaničke grupe narodnjaka, Miloš Aligrudić rekao je tada da su osporavani akti "neustavni i nezakoniti jer doprinose neravnopravnosti građana Srbije i otvaraju mogućnost separatizma".

Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine proglašen je važećim ukazom tadašnjeg predsednika države Borisa Tadića i primenjuje se od 1. januara 2010. godine, dok je pokrajinska skupština Statut Vojvodine proglasila 14. decembra 2009.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Vojvodina nije ustavna''.

Komentari 138

  • 01.03.2015 18:37
    Anoniman
    E ovako : Ja sam morao da odem kod familije u inostranstvo , jer nisam više mogao da živim u zemlji u kojoj neke "nove" vrednosti vređaju dostojanstvo normalnog čoveka. Vama neka je sa srećom! Iz Banatskog novog sela i okoline Panceva i Vrsca i Bele Crkva i Zrenjanina su Bosanci i izbeglice dobile sve za djabe : Posao i sve jer su clanovi SNS A mi Srbi i drugi koji nisu clanovi nisu dobili nista i nas pljackaju na svemu od poreza i taksi do struje.
    Banatsko Novo Selo koje je Srpsko Rumunsko selo Bosanci traze da se zove Bosansko selo kao i sva sela po celoj Vojvodini jer proteruju sa maltretiranjem sve nacije cak i nas Srbe starosedeoce.U Vojvodini su jedino Bosanci ti koji izazivaju nacizam i kolonizaciju sa odobrenjem i dogovorom Beograda i Bosne !Vojvodina je po okupacijom Srbije i Bosne !
  • Igor

    19.07.2012 11:33
    Belo smeće
    Svi ste vi obično 'belo smeće', čim ovako pričate i ovako nasedate na propagandu i upirete prste u narod. Pogledajte još jednom Top Listu Nadrealista, ako uopšte imate dovoljno godina da znate šta je to.
  • Slavia

    15.07.2012 13:09
    @G
    Jasno sam definisao grupe koje se protive autonomiji ,mogu ti nabrojati i organizacije ako bas nisi upoznat sa tematikom.
    Nigde nisam etiketirao (sve) protivnike autonomije kao fasiste, nemam skrivene namere i nisam zao, to je tvoj posao.

    Rado bih ti pokazao priznanja, nagrade i medalje. Ali bojim se da bi ti tada pribegao oruzju, kako ti ponos,frustracija i mrznja nalazu. Za sada evo ti ovo osnovno, na bezbednoj distanci.

    http://postimage.org/image/rtyobwi97/

    Prijatno i dovidenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti