LSV: Zaštitu Vojvodine tražiti u Strazburu

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Vladu Vojvodine da zaštitu prava građana pokrajine zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer je odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odredbi Zakona o nadležnostima pokrajine, kako smatraju u ovoj stranci, kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Vladu Vojvodine da zaštitu prava građana pokrajine zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer je odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odredbi Zakona o nadležnostima pokrajine, kako smatraju u ovoj stranci, kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine.

"Odluka Ustavnog suda Srbije da su odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine protivustavne predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati", ocenjeno je u saopštenju LSV.

Ta stranka navodi da Ustav, koji "omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka - grubo vređa Vojvodinu".

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da je presuda Ustavnog suda politička odluka i dodala da je ovo vanredna pravna situacija koja samo pokazuje koliko je Ustav Srbije neadekvatan. "Sve ovo govori u prilog činjenici da Ustav Srbije nije dobar i da ga treba menjati. To je ono što je naša politička realnost i promena ustava nas čeka u najskorijoj budućnosti", rekla je Sedlarević.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je da bi, posle odluke kojom je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine, trebalo raspisati nove pokrajinske izbore. "Veliko pitanje je kako će nova pokrajinska vlada funkcionisati kada su kao neustavni ocenjeni Zakon o nadležnostima Vojvodine, a time i Statut, kao i ostale odluke koje su proizašle iz ova dva akta", rekao je Mirović.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević rekao je da bi današnju sednicu Skupštine Vojvodine trebalo prekinuti jer je na njenom dnevnom redu izbor pokrajinskih sekretara od kojih su nadležnosti nekih proglašene neustavnim. On je dodao da je nakon presude Ustavnog suda samo pitanje vremena kada će i Statut pokrajine biti proglašen nevažećim.

"Zakon o nadležnostima pokrajine proglašen je u 22 tačke neustavnim i Statut će, naravno, takođe biti proglašen neustavnim. Naš zadatak je da pod hitno sami izmenimo Statut i da ga mi sami, kao organ koji je doneo neadekvatan akt, uskladimo sa Ustavom. Nama ne preostaje ništa drugo nego da sednemo i da te akte napišemo od nule, od početka", izjavio je Ristivojević.

Ustavni sud Srbije juče je utvrdio da zakonska odredba prema kojoj Vojvodina, u okviru svojih nadležnosti može osnivati predstavništva u regionima Evrope, odnosno u Briselu, nije u skladu sa Ustavom, kao ni još neke odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. Sud je, između ostalog, utvrdio da deo odredbe prema kojoj teritoriju AP Vojvodine čine teritorije jedinica lokalnih samouprava, nije u skladu s Ustavom u delu u kome se kaže "u njenim geografskim oblastima (Bačka, Banat i Srem)". Prema odluci koja je objavljena na sajtu Ustavnog suda, Novi Sad ne može biti glavni grad, već administrativni centar i sedište Vojvodine.

  • NikolaNS

    15.07.2012 08:31
    Ma nemoj
    Internacionalizacija nikome nije ništa dobro donela. Sem pojedincima iz sumnjivih miljea. Ko će nas da zaštiti od Vojvodine kakvu žele DS i LSV. Tj kakvu žele Čanak i Pajtić. Samo Bog. A kakvi smo, izgleda da je i on digao ruke od nas.
    Ne Autonomija, nego DECENTRALIZACIJA. Šta sad, da ne idu pare u BG negu u NS. U čemu je razlika za ljude iz SU, SO, ZR itd. itd.itd.
  • Nikola

    12.07.2012 12:33
    "A ako ćete ovaj dom čuvati kao one preko što ste sačuvali, 'ajd bolje nemojte! Tamo gde si ti i tebi slični čuvao i branio, srba više nema!"

    Ovo je brutalna istina. Moja rodbina je ginula od Srpskih granata. Njihove kuce spaljivane i pljackane od strane smrdljivih Cetnika, koji su "spasavali" Srbe, iako su oni ocekivali takav tretman od strane Ustasa. Gamad obicna, profiterska, lopovi, silovatelji, manijaci i ubice.
  • Mikula mali

    12.07.2012 05:49
    @Crni Rok - scenarijo
    Sto bi ja voleo da Vi niste u pravu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti