Telefonska pretplata pet puta skuplja nego 2008.

Od sutra poskupljuje pretplata za fiksne telefone, pa će građani umesto 280, za telefon mesečno izdvajati minimum 458 dinara.  
Od sutra poskupljuje pretplata za fiksne telefone, pa će građani umesto 280, za telefon mesečno izdvajati minimum 458 dinara.

Telefon je samo jedna od poskupelih stavki ove godine – pored struje, goriva, tv pretplate i kablovskih operatera. Novosađani s kojima smo razgovarali su bez izuzetka nezadovoljni duplo većom cenom pretplate za telefon i smatraju da za nju nema opravdanja.

U okviru nove cene, građani će imati 150 zagarantovanih besplatnih impulsa. Pretplata će se plaćati na početku meseca, dok će sve što pređe iznos od 458 dinara biti naplaćivano sa sledećim računom.

Prema rečima Aleksandre Stefanović iz RATEL-a, ova agencija je analizirala visinu troškova potrebnih Telekomu da pruži potrebne usluge. Na osnovu toga, odlučeno je da je povećanje cene opravdano. Ona ističe da RATEL nije odobrio Telekomu maksimalno povećanje pretplate, kao i da je u Srbiji cena i dalje niža u odnosu na ostale zemlje regiona.

"Ranije još nije bio napravljen naš pravilnik, pa je rađena uporedna analiza sa državama u okruženju i bili smo drastično najjeftiniji. I posle dva poskupljenja, mi smo i dalje najjeftiniji u regionu", tvrdi Aleksandra Stefanović za Radio 021.

Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača ocenio je da RATEL nema nikakvog osnova da poveća cenu telefonske pretplate. On je istakao da ni RATEL ni Telekom ne obraćaju pažnju na potrebe potrošača, kao ni na kvalitet usluga.

Prema njegovim rečima, razlog je monopol koji Telekom ima zahvaljujući zaštiti države. "Ovo je klasični monopol i klasični primer toga da država kompletni svoj negativni saldo u budžetu pokušava da popuni preko potrošača", kaže Papović za 021.

Kako kaže Aleksandra Stefanović, novog poskupljenja pretplate u narednih godinu dana najverovatnije neće biti. Međutim, ne očekuje se ni snižavanje cene, čak ni kada bude postojao još jedan fiksni operater.

Prema njenim rečima, tada će u ponudi biti paketi koji će sadržati fiksni i mobilni telefon, internet i kablovsku televiziju. Građani će moći da biraju između različitih ponuda shodno svojim potrebama i da uštede novac.

"Imaćete jedan račun za sve telekomunikacione usluge i svako će moći sebi da odabere šta mu je najvažnije, da prilagodi i optimizira paket", kaže ona.

Cena telefonske pretplate je sada pet puta viša u odnosu na cenu s početka 2008. godine.

  • S O Sa

    01.04.2010 04:29
    ???
    Ovo je ne cuveno!!! da li je to zbog bolje prodaje Telekoma??? Ili to ova sirotinja iz Srbije,finansira oporavak bratske Grcke privrede???
  • Lalla

    31.03.2010 23:43
    Cudnih li kriterija
    Ralog poskupljenja benzina je skok cene nafte;
    Pa tako iako je barel nafte jeftiniji nego kada je dostigao svoju najvisu cenu,cena benzina u dinarima je iznad one kada je cena benzina bila najvisa?!
    Cena gasa poskupljuje zbog skoka dolara;
    Iako je cena gasa pala sa 500 dolara na 330 dolara,cena u dinarima je ostala ista?!
    Cena eura je skocila od 2008.godine porasla za oko petinu,a cena pretplate za telefon je pet puta visa?!
    E sada;plate u Srbije su pale za oko petinu,a penzije cetvrtinu;
    A tu Vada i Skupstina Srbije svoju nesposobnost ne uporedjuju i uskladjuju i ne kazu da su NAJNIZE u Srbiji,da nize i bednije ne mogu biti!
    Mislim da gresimo;
    Pokazace Vlada Srbije da plate i penzije mogu biti jos NIZE i NIZE!!!
    Vozi Misko!!!
  • deki

    31.03.2010 17:46
    matematikad
    Ako ce nova pretplata biti stampana ovih dana, onda telefon ne poskupljuje od prvog aprila vec od prvog marta. To znaci da poskupljuje retroaktivno. LOPOVI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti