Dušanu Borovici određen pritvor

Biznismen iz Rume, Dušan Borovica i još dve osobe uhapšene su jutros zbog sumnje da su primali i davali mito.

U sklopu borbe protiv sistemske korupcije, jutros su privedeni Dušan Borovica, vlasnik "Vojvodinaputa" iz Zrenjanina, Zdravko Ilić, direktor tog preduzeća, i Dragan Aleksić, direktor JKP "10. avgust" iz Nove Crnje.

Sva trojica su osumnjičena za primanje i davenje mita. Borovica je priveden u Rumi, Ilić u Novom Sadu, a Aleksić u Novoj Crnji.

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov, koji se od ranije nalazi u pritvoru, je u periodu od marta do aprila naložio Aleksiću da bez sprovođenja postupka javne nabavke za asfaltiranje parkinga na bazenu u Srpskoj Crnji i potpisanog ugovora između opštine Nova Crnja i "Vojvodinaputa", izda lažne fakture opštini, saopštio je MUP Srbije. Time je preduzeću "Vojvodinaput", koje je u vlasništvu Borovice, omogućeno korišćenje goriva i nabavka građevinskog materijala, koje je u iznosu od 3,1 miliona dinara platila opština Nova Crnja. Postupak javne nabavke sproveden je naknadno po završetku tih radova.

Za isti posao zaključen je ugovor, koji su potpisali Ilić i Milankov, na osnovu čega je sa računa opštine uplaćeno 3,9 miliona dinara na račun preduzeća "Borovica transport", čiji je vlasnik takođe Borovica. Sa računa tog preduzeća podignut je iznos od 2,5 miliona dinara, od čega je Borovica predao Milankovu 1,4 milona dinara.

Osumnjičeni su pribavili korist Milankovu i preduzeću "Borovica transport" u iznosu od 3,1 milion dinara i time oštetili budžet opštine Nova Crnja. Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu.

Dušan Borovica vlasnik je firme "Borovica transport", koja je devedesetih važila za jedno od najpoznatijih privatnih prevozničkih preduzeća u Srbiji. Svedoci na suđenjima u Haškom tribunalu govorili su da je Borovica tokom devedesetih učestvovao u prevozu nafte i da je snabdevao vojsku i SAO Krajinu. Sredinom devedesetih, kupio je mašine za izgradnju puteva i ušao u ovaj posao.

Njegove veze sa SPS-om sežu daleko u prošlost. U vreme kada je Milutin Mrkonjić bio direktor Direkcije za obnovu zemlje, posle NATO bombardovanja 2000. godine, Borovica je u okviru konzorcijuma RAST, dobio prvu koncesiju za autoput dodeljenu u Srbiji i to za izgradnju leve trake autoputa Beograd - Novi Sad.

Ime Dušana Borovice došlo je nedavno u žižu javnosti kada su radnici njegove firme "Dunav grupa agregati" na nekoliko dana blokirali Dunav, tražeći od vlasnika da im isplati zaostale plate. Inače "Dunav grupa agregati", nekadašnji "Heroj Pinki", nije jedina Borovicina firma koja je u problemima. Prema ranijim saznanjima Radija 021, šest preduzeća kojima upravlja Borovica se nalaze u blokadi u ukupnom iznosu od preko 1,5 milijardi dinara, a dug novosadske firme je najveći i iznosi blizu 712 miliona. "Borovica transport" je u blokadi za 522 miliona, "Borovica transport - Put" 154 miliona, "Vojvodinaput Zrenjanin" 124 miliona, "Hidrograđevinar" iz Sremske Mitrovice 30 miliona, a "Napredak" iz Apatina nešto preko 9 miliona dinara.

  • Бигфут

    15.10.2012 06:16
    Жути предузимач.
  • misoni

    12.10.2012 21:23
    nisam verovao
    moram priznati da nisam bas verovao Vucicu da ce se obracunati sa ovom bandom hohstaplera, a jos mi je manje bio simpatican. Ali posle nekoliko povucenih poteza u borbi protiv korupcije, skidam kapu. Ovo moze da radi samo neko ko ima veeelika m... i izuzetno posten covek. Svaka cast. Samo nastavi tako.
  • NSWest

    12.10.2012 07:36
    To be continued
    Očekujem da se bar jedan predmet procesuira do kraja. Ovo klupko bi moglo biti mnogo duže, ukoliko postoji spremnost da se gura do kraja.
    Nije to 3.5MRSD,radi se verovatno o daleko većim iznosima, samo ko je dovoljno hrabar da ide do kraja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti