Legalni "doping" kao pomoć pri učenju

Akutil fosfor, memoaktiv, ginko biloba plus, samo su neki od popularnih stimulansa koji služe kao doping akademcima.
Ispitni rok mnogim studentima predstavlja najstresniji period.

Problem postaje veći kada nagomilano gradivo treba pripremiti za kratko vreme. Studenti novosadskog univerziteta kažu za 021 kako se za ispitni rok uglavnom pripremaju uz pomoć kafe i drugih energetskih pića, ali šta misle o tabletama za poboljšanje koncentracije i pamćenja?

- Ja mislim da je to sve u psihi. Ti popiješ tabletu i onda, kao, sad imaš neke super moći, ali isto ti je da li si popio ili nisi. Da li si uzeo tik tak, pa ti rekli da su tablete za koncentraciju.
- Nisam nikad koristio nikakva psihofizička sredstva koja poboljšavaju koncentraciju, nego sam to radio prosto prirodnim putem.
- Jedna drugarica je to koristila i kao navodno da joj je pomoglo, a opet znam da je druga koristila i kaže da nije ništa specijalno. Ipak sam malo skeptična prema svim tim tabletama, samo kad mora.

Akutil fosfor, memoaktiv, ginko biloba  plus, samo su neki od popularnih stimulansa koji služe kao doping akademcima.

Apotekarka Sabina Amidžić kaže za 021 kako se cene ovih proizvoda kreću od 300 do 1.000 dinara, kao i da ne treba da ih piju trudnice i osobe na antidepresivima.

"Uglavnom kod nas kupuju akutil fosfor i memoaktiv. To su kapsule koje se piju jednom dnevno za bolju koncentraciju. Ne bi trebalo da se uzimaju uveče jer mogu dovesti do poremećaja sna i do nesanice", dodala je Amidžićeva.

Studentkinja Filozofskog fakulteta, Stefani Šovanec, kaže da veruje da ove tablete forsiraju farmaceutske kuće u saradnji sa medijima. "Mislim da je činjenica da one pomažu, ali ne na nekom fiziološkom nivou, već smatram da je to običan placebo efekat. Koristila sam tablete fosfora za koncentraciju, ginko biloba plus i memoaktiv", kazala nam je Šovanec.

Kako navodi, kao i svaki drugi student u ispitnom roku pije mnogo kafe i energetskih pića, ali su joj tablete ipak davale veći osećaj sigurnosti. "Pijem puno kafe, naravno guarane čisto da bih se održala budnom. Dešavalo se da kombinujem tablete sa kafom i guaranom. Nisam imala nuspojava samo sam čula da ne smeju da ih piju trudnice i osobe na antidepresivima", izjavila je Stefani Šovanec za 021.

Stručnjaci tvrde da je ipak najefikasnije rešenje za sjajne rezultate u ispitnom roku "dobro zagrejati stolicu". A ako se ipak opredelimo za ovaj vid stimulansa, to treba činiti u umerenim količinama. (Ana Maljković i Dajana Šušnjar)

  • saska

    27.07.2017 14:31
    Ja sam koristila Revitalum Mind Plus, tablete zbilja pomazu. Nisam imala nuspojava.
  • Svršeni student

    21.03.2013 14:58
    @Duda
    Hvala što mi otvori oči. Kakva korist od glupog i upornog ili od lenjog i pametnog! Eno, puna ih je skupština! I svi su kao neki "akademski" građani koji nas godinama izvlače iz krize.
    I nisu svi takvi! Oni pametni i vredni su odavno otišli preko grane. I veruj mi, oni nisu imali potrebe da piju razne "zablesuljke" da bi ostali budni.
    Svejedno, cela ova prepirka počela je od @Anđelke koja je optužila profesore da "studenti trpe stres zbog ispita"! Fakultet nije obavezan, zato, neradnici i ostali => na zanat.
  • xbkabka

    21.03.2013 09:38
    dipl.pravnik na drzavnom faxu
    molim te, ne poredi medicinski i arhitektonski - sa jednim teorijskim ispitom. samo toliko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti