Spomenik ljudskom nemaru na Fruškoj gori

Spomenik ljudskom nemaru, koji simbolizuje zagađivanje Fruške gore, otkriven je na Iriškom vencu.

Spomenik ljudskom nemaru, koji simbolizuje zagađivanje Fruške gore, otkriven je na Iriškom vencu.

Spomenik je napravljen od železničkih šina, koje su ofarbane u žive boje i ukrštene u obliku peščanog sata. Visok je sedam metara, a u gornjem delu "sata", u mreži, nalazi se kabasti otpad koji je pronađen na Fruškoj gori, poput delova automobila, delova šporeta i slično.

Kako je rečeno na otvaranju, reč je o spomeniku ljudskom nemaru, koji treba neprestano da opominje na problematiku zagađivanja Nacionalnog parka Fruška gora. Predstavnici organizacija za zaštitu životne sredine upozorili su da je ljudskim nemarom ugroženo bogatstvo biljnog i životinjskog sveta na toj planini.

Spomenik su sagradili Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku volontera ekoloških organizacija.

  • Jovan2

    26.04.2010 14:03
    @Autor
    Najbolje da se svi 'ljudi' izmeste sa Fruske gore i to postane mesto za 'elite'.
    To mi je potpuno jasno.

    Ako je neko nasao smece, uzmi pa ga odlozi na odgovarajuce mesto, nemote praviti spomenik od toga sta ste uradili.
  • autor

    26.04.2010 12:51
    Gde zivi eko s(a)vest?
    Zaista u danasnje vreme kao da je eko s(a)vest izgubila staniste. Mozda neki ipak uspeju da je nadju na vencu....
    Nikad se ne zna

    PS Sto se tice naruzivanja platoa...
    ...naruzavaju ga put, kafici, benz. pumpa, parkirana vozila, buka (saobracaj, motocikli, muzika). Upravo sve ono sto biste ocekivali da nadjete u nacionalnom parku.
  • Katarina

    25.04.2010 06:00
    Spomenik
    Na Vencu ceć 50 godina postoji spomenik koji je podignut kao znak pobede nad fašizmom, a danas je pretvoren u spomenik ljudskom nemaru. Napravio ga je naš čuveni vajar Sreten Stojanović. Sam spomenik je oskrnavljem tako što je neko testerom oodsekao vrhove pušaka /ako ga do sada nisu celog odneli i prodali otpadu/. Graditelji spomenika o kom pišete verovatno i ne znaju da on postoji, kao ni mnogi drugi spomenici na Fruškoj ghori koji propadaju, pa bi bilo pametnije da se pozabave njima, ako već ova država ne čuva svoju kulturu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti