Više studenata na budžetu

Na fakultetima Novosadskog univerziteta predviđeno je da ove godine bude upisano 8.640 brucoša, odlučila je Vlada Vojvodine.

Na fakultetima Novosadskog univerziteta predviđeno je da ove godine bude upisano 8.640 brucoša, odlučila je Vlada Vojvodine. Za njih 4.664 obrazovanje će se finansirati iz budžeta Pokrajine, dok će 3.976 studenata plaćati školarinu.

Prvu godinu master i doktorskih studija moći će da upiše 5.098 studenata. Master studije će se iz budžeta plaćati za 2.549 studenata, dok će se samofinansirati 1.917, a za doktorske studije na budžetu će biti 222 studenta, a mesta za samofinansirajuće ima 410.

Odlučeno je da sekretarijati za obrazovanje i rad naprave Strategiju o potrebama tržišta rada, kako bi se fakulteti mogli usmeriti ka školovanju potrebnih zanimanja. Rečeno je da, na primer, postoji veliki broj školovanih kadrova pedagoške struke koji ne mogu da se zaposle, jer nema potrebe za njima, dok u proizvodnim procesima novih tehnologija nema dovoljno određenih obrazovnih profila.

  • a koliko je stranaca?

    06.05.2010 20:29
    Od navdenog broja studenata treba navesti tacan broj studena drzavljana Srbije,i studenata stranaca.Bih je drzava za sebe,Crna Gora je takodje drzava za sebe,apsolutno su odvojene od Srbije, pocev od novcane monete...Ti studenti NE MOGU ni po kom osnovu da budu izjednaceni sa studentima Srbije,Vojvodine-Vlada Vojvodine je iznela predvidjeni broj buducih upisanih studenata na budjetu.Strani studenti moraju sami sebi da placaju studije, smestaj itd, a ne da su na teretu nase Vlade a na stetu studenata drzavljana Srbije
  • Dejana

    06.05.2010 07:17
    bruka
    ...to kao i drugi brojni problemi,uopšte ne tangira Drgaoslava Petrovića.Njemu je jedini cilj u Strategiji obrazovanja u Vojvodini da on upravlja i radi šta hoće!Visoko školstvo, nastavni kadrovi,studenti...to njega ne zanima.Samo mu daj vlast u ruke!Sve je jasno kada ga čovek pogleda dok se onako kvarno smeška dok priča.Napravite anketu među dekanima i profesorima NS.Univerziteta pa će vam sve biti jasno. A da pitate studente fizike nešto o njemu,posebno na temu sramno nameštene dodele nagrade dr. Zoran Đinđić u Izvršnom veću.E, šta nam je čestiti premijer dočekao da mu ime koriste probisveti.
  • sale

    06.05.2010 07:07
    pa da
    fala bogu.
    samo se pitam koliko ce drzavljana mneeee i bih dobiti mesta u domovima a nasa deca po skupim stanovima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti