U Vojvodini 168 osoba sa HIV-om

Na HIV virus je tokom prošle godine u Vojvodini testirano oko 16.000 osoba, od čega je samo 17 odsto bio dobrovoljni, preventivni test.  
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pokrajini trenutno 168 osoba zna da živi s HIV-om. Procenjuje se da zaraženih verovatno ima dvostruko više, zbog čega se ističe važnost redovnog testiranja.

Na HIV virus je tokom prošle godine u Vojvodini testirano oko 16.000 osoba, od čega je samo 17 odsto bio dobrovoljni, preventivni test. Dr Predrag Đurić iz Instituta za javno zdravlje kaže da se stanje na ovom polju popravilo u poslednjoj deceniji, ali da dobrovoljne kontrole još nisu praksa Vojvođana.

"Ta stopa testiranja, koja je u Vojvodini 7,7 odsto, još uvek je daleko niža nego što je to slučaj u zemljama Evropske unije sa razvijenom zdravstvenom zaštitom, ali opet te stope su daleko veće nego što su bile početkom ove decenije", istakao je on.

Tokom prošle godine, HIV infekcija je utvrđena kod 8 osoba starosti od 20 do 29 godina, kod šest osoba starih između 30 i 39 godina, a kod građana starijih od 40 godina je zabeleženo 7 slučajeva. Virus je registrovan i kod jednog deteta, koje je zaraženo preko majke tokom trudnoće. Zbog toga lekari apeluju na trudnice da se testiraju na HIV, budući da uz odgovarajuću pripremu rizik od prenošenja infekcije na plod iznosi manje od dva odsto.

Zbog ovakvih podataka, danas je organizovano besplatno savetovanje i testiranje na virus HIV-a u okviru kampanje "Ako reskiraš, treba da se testiraš - bolje da znaš!". Akcija je održana na platou ispred Spensa i trajala je od podneva do 16 časova. Besplatno savetovanje i testiranje je moguće na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, radnim danima od pola sedam ujutro do pola tri posle podne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti