Naprednjaci traže mandate sudskim putem

Odbornici Srpske napredne stranke podneli su Višem sudu žalbu, jer Skupština grada nije razmatrala njihov zahtev za vraćanjem mandata.

Odbornici Srpske napredne stranke podneli su danas Višem sudu žalbu jer Skupština grada nije razmatrala njihov zahtev za vraćanjem mandata.

Odbornici naprednjaka pozvali su se na odluku Ustavnog suda koja ukida blanko ostavke u lokalnim parlamentima. Ta odluka ujedno obara odluku Opštinskog suda, koji je krajem 2008. godine  Srpskoj radikalnoj stranci vratio 11 mandata koji su prvobitno pripadali naprednjacima koji su napustili radikale.

Predlog nije poslat po proceduri

Predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, kaže da ovaj zahtev nije zvanično primljen, pa da zbog toga ova tema nije bila na dnevnom redu jučerašnje skupštine. "Procedura je veoma jasna što se tiče sastavljanja denevnog reda. Poslovnik jasno govori o tome ko i kako predlaže tačke dnevnog reda", rekao je on.

Predlog nije stigao ni do Komisije za kadrovska i mandatna pitanja. Njen predsednik, Božidar Protić, kaže za Radio 021 da je za zahtev čuo iz medija, ali nije pravio pitanje od toga da li se tema može naći na dnevnom redu komisije. "Čim stignu, mi ćemo po zakonom propisanoj proceduri i poslovniku staviti to na dnevni red. Ja ne mogu da prejudiciram odluke skupštine i kadrovske komisije, ja mogu samo da sazovem komisiju, a videćemo kakva će biti njena odluka", rekao je on.

Radikali: Odluka je politički dogovor

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke, Đurađ Jakšić, ocenio je ovu odluku Suda kao neustavnu, rekavši da je u pitanju politički dogovor. Prema njegovim rečima, ona stupa na snagu po danu objavljivanja i ne može primeniti na slučajeve koji su se dogodili pre donošenja odluke, poput ovog sa novosadskim naprednjacima.

"Odluka definitivno ne može da se primenjuje retroaktivno, ali sa druge strane, ta odluka će proizvesti velike posledice po rad lokalnih samouprava širom Srbije, jer ćemo doći u poziciju da političke partije koje nisu učestvovali u lokalnim izborima imaju predstavnike u lokalnim skupštinama", ocenio je on.

Naprednjaci: Odluka je nedvosmislena

Ukoliko mandati ipak budu vraćeni, Jakšić najavljuje da će se radikali protiv toga boriti svim raspoloživim sredstvima. S druge strane, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, Igor Mirović tvrdi da u ovoj odluci Ustavnog suda nema mesta ni za kakva dodatna tumačenja.

"To su sada već prazne priče. Postoji Zakon o sprovođenju odluka Ustavnog suda koji ne dozvoljava nikakva tumačenja. On nalaže da svi oni koji su oštećeni nekom neustavnom odlukom imaju pravo da traže otklanjanje posledica i dejstava takve odluke", kazao je on za Radio 021.

Kako kažu u Srpskoj naprednoj stranci, Skupština grada nije imala volje da sprovede odluku Ustavnog suda, a očekuju da nadležni sud u što hitnijem roku reši pitanje ovih 11 mandata. (Asja Francisti)

  • @kinez

    30.05.2010 20:36
    NIKAD
    Neću glasati za vojvođanske stranke jer mi je pun kufer vojvođanaca i ovdašnjeg dvojnog morala.
  • tacno

    30.05.2010 09:14
    @ SaleKinez, da svi bi trebali da biramo politicare koji bi vodili Vojvodinu cija centrala nije u Beogradu, nije vazno koja je to vojvodjnska stranka, samo da je sa centralom u Vojvodini.Ne treba birati ni vojvodjane-politicare da vode Vojvodinu koji su u strankama sa centralom u BGD-u
  • Baba Vanga

    29.05.2010 11:15
    Ekskluziva
    Izgleda da se "Ligaši" boje povratka odbornika kojima su oduzeti mandati! Razlog je taj što je gospodin Zoran Vučević prešao kod Maje Gojković i povećava se njen broj odbornika sa sedam na osam, a i po šuškanju dobro obaveštenih, odbornik Zoran Milošević (koji je podneo ostavku t.j.pobegao)sa mesta poverenika za gradski odbor SNS u Novom Sadu,u zadnje vreme često je viđan po gradskim budžacima sa Majom (mada se nisu ljubili),a i nahvatan je u Bgd sa ministarkom sporta u poverljivom razgovoru oko angažmana u G17+, tako da Maja sa G17+ istiskuje Ligu iz novosadske Skupštine. Naravno sa njima odlazi i nesposobni kadar SPo-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.