Očekuje se poplavni talas na Dunavu

U nardenih šest do dvanaest dana očekuje se nagli rast vodostaja Dunava, a poplavni talas koji će tada stići u Vojvodinu može se porediti sa onim  koji je izazvao velike probleme 2006. godine. Rukovodilac štaba za odbranu od poplava u Vodama Vojvodine, Mirko Galonja, kaže da su kiše I vlažno zemljište dodatna otežavajućča okolnost. "Dunavom ide jedan izuzetno visok talas, on na našoj granici treba da se nađe krajem naredne sedmice, i da se približi najvećem talasu koji se ikada pojavio na Dunavu," kaže Galonja. Galonja kaže da je Novi Sad je u mnogo boljoj poziciji nego pre četiri godine zbog podizanja Keja, ali postoji mogućnost da će na nekim mestima biti potrebne vreće sa peskom. "Kruna nasipa kod Novog Sada je za metar viša od najvišeg izmerenog vodostaja, koji je bio 787 centimetara, tako da bi trebalo da imamo adekvatni zaštitu. Ako bi izuzetno naišao talas koga ne možemo predvideti za sada, on bi verovatno izazvao proboje nasipa uzvodno od Novog Sada," kaže Galonja. Tačnije prognoze vodostaja Dunava biće poznate narednih dana, ali je za sada sigurno da će on preći 600 centimetara. Najviši vodostaj je izmeren prilikom poplava 1965. godine, dok je pre četiri godine Dunav dostigao 720 cetimetara. U narednih šest do dvanaest dana očekuje se nagli rast vodostaja Dunava, a poplavni talas koji će tada stići u Vojvodinu može se porediti sa onim  koji je izazvao velike probleme 2006. godine.
U narednih šest do dvanaest dana očekuje se nagli rast vodostaja Dunava, a poplavni talas koji će tada stići u Vojvodinu može se porediti sa onim  koji je izazvao velike probleme 2006. godine. Rukovodilac štaba za odbranu od poplava u "Vodama Vojvodine", Mirko Galonja, kaže da su kiše i vlažno zemljište dodatna otežavajuća okolnost. "Dunavom ide jedan izuzetno visok talas, on na našoj granici treba da se nađe krajem naredne sedmice i da se približi najvećem talasu koji se ikada pojavio na Dunavu", kaže Galonja. Galonja navodi da je Novi Sad u mnogo boljoj poziciji nego pre četiri godine zbog podizanja Keja, ali postoji mogućnost da će na nekim mestima biti potrebne vreće sa peskom. "Kruna nasipa kod Novog Sada je za metar viša od najvišeg izmerenog vodostaja, koji je bio 787 centimetara, tako da bi trebalo da imamo adekvatnu zaštitu. Ako bi izuzetno naišao talas koga ne možemo predvideti za sada, on bi verovatno izazvao proboje nasipa uzvodno od Novog Sada", kaže Galonja. Tačnije prognoze vodostaja Dunava biće poznate narednih dana, ali je za sada sigurno da će on preći 600 centimetara. Najviši vodostaj je izmeren prilikom poplava 1965. godine, dok je pre četiri godine Dunav dostigao 720 cetimetara.
  • bns

    07.06.2010 13:33
    prieodne katastrofe
    Ta, šta je nama poplava!? Imamo mi i veće prirodne katastrofe: POLITIČARE.
  • naivko

    06.06.2010 10:57
    Presečen odbrambeni nasip
    Odbrambeni nasip ozmedju Kamenjara i Futoga je asfaltiran, pa se fino moglo kolima do Futoga. Ove godine je kod famozne deponije Karin Komerc nasip bukvalno presečen(!!!), a prolaz onemogućen metalnom rampom!!! Ko to može da uradi, i po čijem odobrenju?... Da mi neko od nadležnih ne kaže da pojma nema. Vidi se iz aviona. A voda nam dolazi...
  • plavi ha ha haaa plavi ha ha h

    05.06.2010 11:18
    10 bambija za anonimnog u vezi sa Karinom ;-))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti