Dobro zdravstveno stanje novinara

Više od 30 novosadskih i beogradskih novinara danas su obavili kompletan kardiološki pregled na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a zdravstveno stanje je daleko bolje nego što su to očekivali kardiolozi.

Više od 30 zaposlenih u novosadskim i beogradskim medijima danas su obavili kompletan kardiološki pregled na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a zdravstveno stanje je daleko bolje nego što su to očekivali kardiolozi.

Direktorica Instituta Nada Čemerić-Ađić izjavila je da nije očekivala tako dobre rezultate, s obzirom na to da su novinari često izloženi izrazito stresnim situacijama. Na analiziranim rezultatima pregleda srca i krvnih sudova, ustanovljeno je da je tek svaki osmi oboleo od visokog pritiska, a isti procenat je i onih koji imaju povećan nivo holesterola. Iako su muškarci podložniji kardiovaskularnim oboljenjima, na pregledima je bilo daleko više žena.

Stres rizik za srce

- Stres je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane bolesti. Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine je zato omogućio sistematski pregled novinarima, čija profesija spada u najstresnije, ne samo da bi se skrenula pažnja na stres, već i zato da pokažemo da je naša ustanova otvorena za sve - kazala je Čemerlić-Ađić.

Po analizama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije rada, pored novinara, stresu su najizloženiji lekari, piloti, policajci i državni funkcioneri.

Inače, ova ugledna zdravstvena ustanova u poslednjih nekoliko godina godišnje obavlja preko 1.200 operacija. Trenutno se gradi nov blok - Kamenica 2, čijom izgradnjom bi se povećali kapaciteti i smanjile liste čekanja. (S. Krajnović)

  • mozda tamo negde...

    05.06.2010 08:03
    Istina je da su novinari izlozeni stresu, ali ne kod nas nego u nekim drugim drzavama.Kod nas nema istrazivackog novinarstva, te novinari prenose one vesti za koje smatraju da im nece ugroziti zdravlje ili zivot. Kod nas je zdrav novinar koji manje ili vise zna zna i cuti ili novinar koji objavljuje istinite kriminalne podatke pojedinaca, ali zato ga vise nema medju zivim kolegama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti