Novac za tri novosadske škole

Ugovorom Evropske investicione banke i Vlade Srbije o pozajmici 50 miliona evra za modernizaciju škola, potpisanim danas u Beogradu, obuhvaćene su i tri novosadske škole.

Ugovorom Evropske investicione banke i Vlade Srbije o pozajmici 50 miliona evra za modernizaciju škola, potpisanim danas u Beogradu, obuhvaćene su i tri novosadske škole.

Tim novcem izgradiće se nova škola "Dušan Radović" na Klisi, dok će "Kosta Trifković" i "Svetozar Marković Toza" biti nadograđene, kaže za Radio 021 član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić: "Mi se iskreno nadamo da će krajem ove ili početkom sledeće godine, ako sve bude redovno teklo u republičkom parlamentu, početi radovi. Mislim da je to jedan od naših najvećih uspeha do sada, jer su u trci za sredstva Evropske investicione banke svi gradovi i opštine u Srbiji".

Ove škole su odabrane prvenstveno jer su u delovima grada u kojima ima više dece u odnosu na druge delove, odnosno u cilju ukidanja trećih smena, kaže Đukić. Ipak, na Detelinari novac dobija Tozina škola, ali ne i "Dositej Obradović" u koju godinama nije ulagan novac. Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje kaže da će se to promeniti, te da će obnova te, ali i još nekih drugih škola, biti finansirana iz gradskog budžeta sa 200 miliona dinara.

"To je veliki broj škola. Ono što mogu da vam kažem, a što se tiče srednjih škola, jeste da će se uraditi druga faza u Građevinskoj školi u Ulici braće Ribnikar. I od većih investicija, predviđena je Osnovna škola "Dositej Obradović" na Detelinari", kaže Đukić.  

Novca međutim neće biti za opremanje škole za decu sa smetnjama u razvoju na Novom naselju, za šta je potrebno 100 miliona dinara. Kako za taj projekat ove godine nisu odobrena sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, gradske vlasti će pokušati da školu specifičnom opremom opreme u nekoliko faza.

Prioritet prilikom konkurisanja za sredstva, u budućnosti će imati Srednja muzička škola "Isidor Bajić", čija je zgrada, postupkom restitucije, vraćena rimokatoličkoj crkvi. (D.S.)

  • Ljiljana

    09.06.2010 06:39
    Lep gest, ali moze i bolje
    Mislim da je stvarno lepo da se obnavljaju skole po Novom Sadu, ali da li bi mozda mogla da se izgradi i skola na Adicama?
    Adice su sad stvarno postale veliko naselje a deca su rastrkana po drugim skolama. Vecina dece ide u skolu "Jozef Atila" Na Telepu koja je stvarno pretrpana. Mislim da bi bio veoma praktican gest izgraditi skolu na Adicama!!
  • z

    08.06.2010 19:58
    svaka čast
    Svaka čast i sve pohvale na dosadašnjem radu.
    Voleo bih da i drugi gradski većnici rade upola kao Milan Đukić...
    Nadam se da će se do kraja mandadata krenutu u izgradnju jedne osnovne škole u Novom Sadu, pre svega u okolini Gagarinove, Omladinskog pokreta i Kralja Petra I.
  • Beba

    08.06.2010 19:29
    SVAKA CAST!!!
    Ako me secanje dobro sluzi, u poslednjih nekoliko decenija nismo imali niti jednu novu skolu u gradu, ako izuzmem ovu novu u Vjeterniku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti