ZIG kriv zbog najezde komaraca

Razlog zbog kog je u Novom Sadu ove godine izuzetno mnogo komaraca nije loše vreme za prskanje, nego propust ZIG-a u davanju naloga za uništavanje larvi komaraca, tvrdi profesor na Poljoprivrednom fakultetu, Dušan Petrić.

Razlog zbog kog je u Novom Sadu ove godine mnogo komaraca nije loše vreme za prskanje, nego propust ZIG-a u davanju naloga za uništavanje larvi komaraca, smatra profesor na Poljoprivrednom fakultetu, Dušan Petrić.

"Kada pričamo o suzbijanju larvi, koje se radi na obali Dunava, to rade ljudi sa zemlje, bez obzira na vremenske uslove. I kad Dunav kontinuirano raste, to je najbolji način da se komarci unište. Takvih tretiranja je do sada trebalo da bude četiri ili pet, a prema našim saznanjima, nije urađeno ni jedno. Onda ne bismo imali problem sa odraslim komarcima i onda ne bismo morali da trujemo građane zaprašivanjem iz vazduha kao nekada davno", kaže Petrić za Radio 021.

Ni prskanje iz vazduha prošle sedmice nije dobro urađeno, procenjuje Petrić, ali će egzaktni podaci o tome biti poznati u utorak.

"Avioni su vrlo loše leteli, pa se dešavalo da negde prelete tri puta, a negde naprave razmak od 150 metara, a mogu da pokriju samo 50 metara. Ne treba uopšte dopustiti da dođe do avio tretmana cele površine grada, jer smo 2005. to sveli na samo pojedine delove uz reke, a ostalo smo uništavali još u fazi larve. Osobe koje su osetljivije, mogu da pate kad se prska iz vazduha", kaže Petrić.

Poljoprivredni fаkultet upozorio je grаdonаčelnikа Igorа Pаvličićа dа je ogroman broj komaraca posledicа nestručnosti ZIG-а, koji kаo nаdzorni orgаn u ovom poslu nije dаo blаgovremene nаloge zа monitoring i lokаcije koje trebа pregledаti.U dopisu Pаvličiću, potpisаnom od dekаnа Milаnа Krаjinovićа, apeluje se nа gradonačelnika dа rаzmotri neprimerenu orgаnizаciju suzbijаnjа komаrаcа u Novom Sadu.

Iz Službe zа odnose s jаvnošću u ZIG-u odbаcili su nаvode stručnjаkа s fаkultetа i dostаvili izvod iz Službene beleške sа sаstаnka, u kojoj piše dа se od 15. mаjа do 5. junа, zbog lošeg vremenа nije mogаo urаditi tretmаn odrаslih komаrаcа. Prvo prskanje komaraca avionima Ciklonizacije bilo je 10. i 11. juna, u večernjim i ranim jutarnjim satima.

  • ZoranNS

    05.06.2011 17:30
    Sve po starom
    Dok narod veoma loše živi zahvaljujći partijskim stručnjacima na ključnim mestima, komarcima to baš odgovara, i ništa im ne smeta što je gospođa koja je zadužena za izdavanje naloga otišla na odmor bez da je izvršila svoj zadatak. Gospođo RAID vas se komarci uopšte ne plaše, čak šta više.
  • Labud

    16.06.2010 19:11
    Slažem se sa Sasaa. I meni se čini da je ovo najgora gradska uprava do sada. Sada na sve ove komarce i ostale brljotine, dolazi i ponovno zagađenje iz Rafinerije - već nekoliko dana širi se poznati otrovni smrad Kejom i delom Limana. Umesto da zaprašuju komarce, biće zaprašeni stanovnici dela Novog Sada. Ali, ko mari, to nije u nadležnosti Gradske uprave.
  • G

    16.06.2010 10:02
    @SASAA - mislite grad bez parking prostora? Uprkos popularnom verovanju, motorna vozila nemaju sposobnost da lebde u vazduhu kada nema dovoljno parking prostora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti